Bronz z Mistrovství světa v běhu do vrchu do Jičína. V Argentině závodila Veigertová

02. 12. 2019 Atletika « zpět

Jičín - V Argentině se 15. a 16. listopadu uskutečnilo Mistrovství světa v běhu do vrchu a zároveň Světový šampionát v horském maratonu s českou účastí.

Českou republiku a zároveň i Jičín reprezentovala mladá nadějná jičínská atletka Gabriela Veigertová. Nejdříve všechny čekala dlouhá únavná cesta do místa konání - dva velké přestupy, a to ve Frankfurtu nad Mohanem a v Buenos Aires. Následný let do městečka San Carlos de Bariloche byl ovšem s časovým posunem minus čtyři hodiny. Tím byl tento den nekonečný a už ani nevadila ještě 1,5hodinová cesta do konečného cíle, města Villa la Angostura.

Český tým bydlel v hotelu u jezera Nahuel Huapi, jež je součástí stejnojmenného národního parku a táhne se až k hranici s Chile. S panujícím jarem zde byly výhledy nezapomenutelné, večery dlouhé, nádherné. Voda ještě na koupání studená, ovšem někteří neodolali osvěžujícímu zchlazení.

Zajímavé přímé zážitky Gábiny: "Do centra města zhruba 2,5 km, a většina z nás tolikrát nejela stopem jako tady, stopování jsme si užívali, stejně jako zdejší poklidný život, kde každý popíjí maté. Ulice jsou plné toulajících se pejsků a snídaně se tu neobejdou bez dulce de leche, této lahodné karamelové pochoutky. Před závody vládlo slunce a teploty kolem 23 stupňů, ale v den závodu běžců do vrchu zrovna počasí nepřálo. Juniorům a juniorkám na start vydatně pršelo, trať byla pěkně rozblácená a místy jsem si připadala jak prasátko divoké v bahenní koupeli. Ovšem zhruba na šestém kilometru ze 7,5 km čekala řeka, a bláto bylo pryč."

Družstvo českých juniorek se umístilo na vynikajícím 3. místě, a to hlavně díky Barče Havlíčkové, která skončila 2., a Aleně Matějákové (4.). Naštěstí špatně neběžely ani zbývající běžkyně Anežka Ševčíková a G. Veigertová (21. a 22.), které doběhly tak, že to na cennou placku stačilo!

Největším překvapením a úspěchem je týmová zlatá medaile vrchařů mužů, když všem českým mužům se povedlo vměstnat do top 8. Bronzem se ozdobil Marek Chrascina, za ním doběhl Jan Janů a osmý Jáchym Kovář. Aby medailí a radosti nebylo málo, tak ještě ženy přidaly stříbrnou týmovou medaili.

Druhý den vrchaři podpořili naše maratonce, kteří zdolávali nelehkou dlouhou trať. Sice tam nechyběl sníh, ale počasí už ovšem skvělé a tomu odpovídaly i tady pěkné výkony - 15. Lucie Maršánová, z mužů zaběhl nejlépe Robert Krupička na 19. místě.

Jičínská vycházející hvězdička řekla na závěr: "Týden nám utekl a my se bohužel museli vrátit zpět, cesta nás čekala obdobná. Všichni do závodu dali, co mohli, a myslím si, že byli spokojení. Ode mě patří velké díky mému skvělému trenérovi Lubovi Pokornému a bandě, se kterou běhám." (gv, mj)