Vlašské knihy, středověké alchymie a magie s Otto Štemberkou a Pavlem Zahradníkem na lednové přednášce Jičínské besedy

10. 01. 2023 Zprávy « zpět

Jičín – Mimořádný ohlas vzbudila o letošních Vánocích nová televizní pohádka „Krakonošovo tajemství“, jejímž ústředním motivem se staly tzv. vlašské knihy a tajemné značky dávných prospektorů. Nestalo se tak vůbec náhodou. Tvůrci pohádky při psaní scénáře čerpali inspiraci z nadmíru poutavé a úspěšné knihy „Znamení hledačů“, jež vyšla r. 2020 a která je celá věnována problematice Vlachů – středověkých a raně novověkých prospektorů, vlašským knihám a vlašským značkám, jimiž byly značeny tajné cesty k horským pokladům.

Autor knihy, regionální historik a velký znalec mytického Trutnovska pan Otto Štemberka však vydáním této publikace ve svých badatelských aktivitách neustal. Na jaře 2021 se mu dokonce podařil senzační objev, kdy ve fondu Berlínské knihovny objevil dávno ztracenou wroclawskou vlašskou knihu. Tento vzácný středověký rukopis z 15. století byl ještě před druhou světovou válkou uložen ve Wroclawské státní knihovně, od konce války byl ale nezvěstný. Zprávy o jeho znovuobjevení tehdy zaplnily noviny i televizní zpravodajství, a to plným právem, neboť rukopis přinesl celou řadu převratných poznatků nejen o osidlování Krkonoš, ale především o samotných prospektorech. Převážná část vlašské knihy je totiž poněkud překvapivě věnována alchymii, k níž měli středověcí prospektoři blíže, než se myslelo.

O tom všem a mnohém dalším nám v pátek 20. ledna 2023 budou vyprávět objevitel, znalec trutnovské mytologie a předseda spolku Trutnov – město draka pan Otto Štemberka a jeho kolega, historik a archivář PhDr. Pavel Zahradník, Ph.D., ze Státního okresního archivu v Trutnově. Současně tak společně představí svou novou knihu „Cesty Vlachů – Mysterium Antonia z Florencie“, kterou by si zájemci o tuto problematiku rozhodně neměli nechat ujít. Pomyslnou třešničkou na dortu pak bude přiblížení nejstaršího známého magického vyobrazení vládce krkonošských hor. Zájemci si budou moci nechat obě knihy od autorů podepsat.

Pojďte s námi poodhalit tajemství vlašských knih, středověké alchymie a magie i krkonošských pokladů. Budeme se na vás těšit v pátek 20. ledna 2023 od 18 hodin v prostorách Lepařova gymnázia v Jičíně.

Pavel Kracík