Šéftrenér mládeže Jan Plíšek: "Hokej v Jičíně se rozeběhl, ale hrozí nedohrání sezony!"

06. 09. 2022 Hokej « zpět

Jičín - Před začátkem nové sezony přinášíme rozhovor s šéftrenérem jičínské hokejové mládeže Janem Plíškem, ve kterém jsme si povídali o předsezonním soustředění, které proběhlo v Jičíně na zimním stadionu, ale také o rozběhnutých projektech nebo o energetické krizi a jejich možných dopadech na lední hokej v Jičíně.

Čau Honzo, jičínská mládež má za sebou soustředění. Mohl bys nám přiblížit, jak probíhalo a kolik se ho účastnilo dětí?

Ahoj, určitě. Jičínského soustředění se zúčastnilo přes 130 dětí, což je historicky nejvyšší účast, která tu kdy byla. Za takovými čísly stojí to, že se nám podařilo vytvořit 3 nové kategorie. Jedná se o 1. třídu, ve které máme přes 25 dětí, dále pak o 9. třídu a dorost. Poslední dvě jmenované kategorie jsou ve spolupráci s Lomnicí nad Popelkou.

Soustředění probíhalo celkem 6 dní. To je mimochodem také více dnů než na předchozích soustředěních v Jičíně. Během nich se většina kategorií scházela k dvoufázovým tréninkům jak na ledě, tak i k dvoufázovým tréninkům na suchu. Program jednotlivých kategorií se mírně lišil podle toho, jak si to naplánovali sami trenéři, ale nebylo to jen o hokeji a sportovní přípravě. Dorost a mladší žáci se věnovali třeba i cyklistice, přípravky měly naplánované výlety. Snažili jsme se o velkou sportovní pestrost.

Všechno výše jmenované je skvělé, když si uvědomíme, že máme za sebou dva roky covidu. Strašně mě těší, že máme tolik dětí, které chtějí sportovat.

Nová sezona klepe na dveře. Kdy přesně naší mládeži začíná a na koho se můžou diváci ledního hokeje přijít podívat?

Jednotlivé kategorie začínají dle rozlosování soutěží. První se divákům představí hráči z dorostu a 9. třídy. Pak začnou žáci a nakonec přípravky. Přesná data zápasů najdou rodiče na našem webu.

Jsou nějaké novinky které se v mládeži chystají?

Něco, co by se již dříve neprezentovalo ne. Chceme se pořádně věnovat teď rozjetým projektům - to je 1. třída, dorost a nábory. Nemá cenu rozjíždět další věci dokud nejsou optimalizované ty stávající.

Pokračovat bude i úspěšný nábor a školička bruslení, kdy mohou rodiče přivést své děti?

Moc se na školičky bruslení těšíme. Doufám a věřím, že navážeme na úspěch z minulého roku, kdy chodilo opravdu hodně dětí a díky tomu jsme mohli založit první třídu. V sezoně 2021/22 jsme měli mimochodem největší nábor v republice.

Školička bruslení začíná v půlce září a bude opět v již tradiční dny a časy. Ve středu od 16.15 a v sobotu od 8.00.

V klubu se změnil předseda klubu a výkonný výbor. Jsou nějaké konkrétní kroky na kterých pracujete?

Ještě jednou bych chtěl moc poděkovat Pavlovi Vajsejtlovi, který tu odvedl opravdu hodně práce a posunul renomé klubu o něco výš. Teď tu je Honza Hurei, kterému přeji hodně štěstí, a také aby rychle a úspěšně navázal na Pavlovu práci.

Jeden konkrétní bod určitě vyzdvihnu. Vzhledem ke vzrůstajícím cenám energií reálně hrozí to, že sezona se na zimním stadionu nedohraje, což by byla těžká rána pro náš oddíl. Opravdu si myslím, že mládež tu začíná fungovat velmi dobře. I v porovnání s ostatními sporty v Jičíně. Cílem VV je nyní to, abychom dokázali naši práci odprezentovat co nejširší veřejnosti. Přijde mi, že přes veškeré úspěchy a pokroky stále málo lidí tuší, jak se hokej v Jičíně rozběhl, a že se skutečně stává součástí denního života velké spousty lidí. Chceme, aby to věděli i různí političtí zástupci napříč všemi stranami a hnutími.

HC Jičín to není jen hokej. My se snažíme rozvíjet a vychovávat opravdu velké množství dětí. Máme programy pro školky i školy po celý rok. Ty zasáhnou například přes 150 dětí ze školek v dopoledních školičkách bruslení každý rok. Na odpolední školy bruslení nám v lednu chodilo přes 100 dětí na jeden led. V průměru pak přes 60 dětí každou lekci. Není tak těžké si tedy spočítat, jak velký dosah naše akce mají. Chci ovšem opravdu poděkovat panu starostovi, který má skutečný zájem nejen na jičínském hokeji, ale na jičínském sportu celkově.

Mnoho rodičů by zajímalo, jak bude sezona probíhat. Již teď se v médiích objevují zprávy o zdražení energií a dopadech na sport, především na hokejové kluby a plavecké bazény. Což si i zmínil. Mohl bys to ještě rozvést?

Jak jsem zmínil výše. Zprávy jsou nepříznivé, až bych řekl hrozivé. Po covidu jsme ohrožení zase další hrozící existenční krizí. I když teď ceny začínají zase padat. Jsme opatrní a netrpělivě vyhlížíme konec fixace cen elektřiny. Ta končí na konci prosince. Co bude pak je ve hvězdách. Naším cílem je jednoznačně zachování hokeje v Jičíně. V tomto případě se ale bude jednat čistě o politické rozhodnutí, na které my budeme mít v konečném důsledku minimální vliv.

Proto prosím a apeluji na každého, kdo se může nějakým způsobem zasadit o zachování hokeje v Jičíně - udělejte to.

Krizové scénáře již chystáme. Konkrétnější nebudu, snad jen zmíním, že je ve hře dohrání sezony na jiných zimních stadionech. Určitě se chceme vyhnout totálnímu zastavení jičínského hokeje.

Zprávy ze svazu jsou hrozivé. V ČR je přes 170 zimních stadionů a reálně 110 z nich hrozí ukončení sezony z důvodu narůstajících cen energií.

Máš tedy nějaký cíl nebo přání do nové sezony?

Našim cílem je navázat na dosavadní práci a posunout ji ještě dál. Chceme pokračovat v úspěšných náborech a dále budovat jičínské mládežnické kategorie. No a přáním? Dohrát sezonu bez nějakého výraznějšího omezení, alespoň jednou po třech letech...

Děkujeme za rozhovor!

(HC Jičín)