Hasiči zasahovali při úniku nafty z nákladního vozu, který stál na lesní cestě u obce Rašín

06. 05. 2021 Hasiči foto: 4 « zpět

Jičínsko - Ve středu 5. května zaznamenali hasiči v Královéhradeckém kraji celkem 13 událostí. Na okrese Jičín vyjížděli ve čtyřech případech, mimo jiné zasahovali při úniku nafty z nákladního vozu v katastru obce Rašín.

Rašín (únik nebezpečných látek - 13.17) - Tři jednotky hasičů zasahovaly při úniku nafty z nákladního vozidla v katastru obce Rašín. Pohonné hmoty unikaly z vozu, který stál na lesní cestě a dostaly se na úsek v délce asi 100 metrů. Hasiči nejprve zachytávali úkap do připravené kádě a únik zasypávali sorpčním materiálem. O události byli vyrozuměni zástupci orgánů ochrany životního prostředí, kteří se také dostavili na místo zásahu. Jako posilová jednotka vyjela z centrální stanice Hradec Králové jednotka s nádržemi pro přečerpanou naftu a se zásobou sorbentu. Hasiči se postarali o odběr největších naftových kaluží do předem určených nádob, zbylá kontaminovaná půda bude sanována odbornou firmou ve spolupráci s orgány ochrany životního prostředí. Na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanic Hořice a Hradec Králové a profesionální podniková jednotka ČEPRO a. s. Cerekvice nad Bystřicí.

Slatiny (technická pomoc - 16.54) - Odstranění větve stromu, která zasahovala do komunikace u části Milíčeves. (HZS Jičín, JSDH Milíčeves)

Šárovcova Lhota (technická pomoc - 17.16) - Odstranění stromu z komunikace u části Libín. (HZS Hořice)

Jičín (dopravní nehoda - 18.18) - Na silnici č. 16 na obchvatu Jičína došlo ke srážce osobního a nákladního vozidla. Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Na místě zasahovala profesionální jednotka z Jičína, která komunikaci uvolnila. Osobní vůz skončil zaklesnutý ve svodidlech, hasiči vůz vyprostili pomocí jeřábu a umístili mimo vozovku.

Foto: HZS KHK

foto

foto

foto

foto