Jičínští házenkáři podlehli v Novém Veselí. Ve středu hostí Duklu, v sobotu Maloměřice

28. 11. 2022 Házená « zpět

Jičín - V sobotu 26. listopadu cestovali házenkáři jičínského O2xyworldu k důležitému střetnutí na horkou půdu do Nového Veselí. Jičínští chtěli získat zpět ztracené body po nejtěsnější porážce se Zubřím, Novoveselští se netajili přáním udržet letošní domácí neporazitelnost. Ze sestavy Jičína vypadl kvůli zranění zkušený pivot J. Drbohlav, ostatní hráči kromě dlouhodobě zraněných byli k dispozici.

TJ Sokol Nové Veselí - O2xyworld HBC Jičín 27:25 (16:11)

Úvod střetnutí přinesl herně i výsledkově vyrovnanou partii. Na úvodní gól domácích odpověděl vyrovnávací trefou Kovařík, po dalších dvou gólech Nového Veselí se prosadili Freiberg a J. Dolejší a znovu bylo srovnáno, 3:3. Poté ovšem přišel velký nápor domácího celku, pod tím se ale výraznou měrou podepsali Jičínští. Ti neproměnili některé solidně vyhlížející šance, následně vyprodukovali technické chyby z kategorie "školáckých" a když se k tomu přidal nedůraz v osobních soubojích na vlastním brankovišti, přišel trest. Domácí nepodařeného úseku hry ze strany Jičína náležitě využili, osmibrankovou šňůrou odskočili na 11:3. Hosté působili v těchto fázích zápasu hodně bezradně, k jejich cti ale slouží podotknout, že se z nepříznivého vývoje duelu dokázali rychle otřepat a jako mávnutím kouzelného proutku svůj výkon zlepšit. Zrychlili kombinaci, konečně se jim podařilo více rozpohybovat obranu domácího Sokola a dohrávat své akce také do křídelních prostor. Z náskoku Nového Veselí pomalu začali ukrajovat, některými zákroky k tomu napomohl brankář Pleva, dvěma góly ze střední vzdálenosti se blýskl mladík J. Hájek. Jičínští nejprve snížili na 11:8, pět minut před půlí korigovali již na 12:10. Škoda, že se v závěru poločasu dostali k náporu opět domácí, kteří navýšili na 16:11.

Do druhého dějství vstupovali házenkáři Jičína s cílem navázat na zlepšený výkon z druhé poloviny úvodní třicetiminutovky a pokusit se domácím výsledkově znovu přiblížit. První slovo měli ale domácí, když přesně mířili Gregorovič a Bartůněk, 18:11. Poté přišly velké chvíle A. Dolejšího, jenž třikrát v krátkém sledu zužitkoval pohledné akce celého týmu a upravil na nadějnějších 18:14. V dalších fázích utkání se rozdíl ve skóre neustále pohyboval mezi čtyřmi až pěti góly, v polovině druhého poločasu odskočili domácí na 22:16. Na začátku třetí desetiminutovky byl stav 25:19 a zdálo se, že utkání spěje do poklidného závěru. Jičínští ale byli proti. Nejprve se trefil Hlava, následně získali hosté možnost zahrát si přesilovou hru, se kterou naložili znamenitě. Svůj osmý přesný zásah přidal A. Dolejší, o chvíli později nezaváhal z pravého křídla Kastner a po chybě zamířil do opuštěné branky domácích v končící přesilové hře gólman Pleva, stav 25:23. Do konce utkání zbývalo něco málo přes pět minut. Domácí velký nápor hostů ustáli, vstřelili důležitou branku na 26:23 a nakonec se radovali z výhry 27:25.

Jičínští určitě mohli pomýšlet na lepší výsledek, to by se ale museli vyvarovat výpadků ve hře. Nepodařená desetiminutovka v prvním poločase je stála hodně sil. Hosté ukázali za nepříznivého stavu bojovného ducha, nepříznivým vývojem skóre se nenechali zlomit, dvakrát v průběhu střetnutí se dokázali vrátit do zápasu, na úplný obrat to ale nestačilo. Nejlepším hráčem hostů byl A. Dolejší, autor osmi branek. Ostatní hráči střídali světlejší momenty s těmi méně povedenými.

Petr Mašát, trenér O2xyworld HBC Jičín: "Gratulace domácím k vítězství. My jsme jim to usnadnili úvodní částí prvního poločasu, kdy jsme si po slušné první pětiminutovce za stavu 3:3 nechali soupeře utéct až na osm gólů na 11:3. Tím jsme dali domácím sebedůvěru do celého zápasu. Přestože jsme do poločasu dokázali skóre trošku zkorigovat, tak nám v úvodu druhého znovu odskočili a spravedlivě zvítězili. Pro nás jediné pozitivum, že kluci po celý zápas neztráceli víru a bojovali až do konce. Samozřejmě dvanáct technických chyb, které jsme udělali během zápasu, je příliš, protože pokud chceme být úspěšní na palubovce soupeře, tak prostě takové množství chyb udělat nemůžeme. Jediné pozitivum tedy je, že jsme se dokázali dvakrát vrátit do zápasu a možná ještě vzájemná bilance, bude-li se nám hodit v budoucnu, ukáže čas. Na to se ale teď nekoukáme, ztratili jsme dva body. A také musím ocenit výkon Aleše Dolejšího, který se hezky střelecky prosadil a ukázal veselským divákům a trenérům, že ho tady dobře vychovali."

Jan Běloch, trenér TJ Sokol Nové Veselí: "Zápas měl docela dobrou úroveň. Vedení 11:3 jsme si dle mého názoru vypracovali díky tomu, že kluci velmi dobře splnili to, na co jsme se připravovali. Dokázali eliminovat soupeři hodně jeho silných stránek, musel tak hledat jiná řešení, z toho pramenily chyby a my jsme díky tomu dokázali dát nějaké lacinější góly. Přenesli jsme spoustu věcí z tréninků, konečně jsme měli celý tréninkový týden, v útoku jsme si díky tomu dokázali dost pomoci. Řekl bych, že vysoké vedení nám pak trochu svázalo ruce, a do konce zápasu to byl trochu takový souboj v našich hlavách. Možná jsme se trošku báli o ten výsledek, Jičín už od té doby, co prohrával o osm branek, neměl co ztratit. V takové pozici se hraje výrazně lépe. My musíme ještě posbírat trošku zkušeností, abychom zápas dohráli v možná ještě větším klidu. Na druhou stranu si myslím, že ani jednou Jičín nebyl tak blízko, že by to vypadalo, že duel ztratíme. Myslím, že jsme zaslouženě vyhráli. Chtěl bych poděkovat týmu, který na tento zápas dostal spoustu informací, dokázal je zpracovat a to nám hodně pomohlo."

Sestava a branky Jičína: Machalický, Pleva 1 - A. Dolejší 8/2; Hlava 3; Matouš 3/1; Kastner, J. Dolejší, Kovařík a J. Hájek po 2; Freiberg a Š. Drbohlav po 1; Rychna; Ženatý; Pekař; Doškář; Thorovský.

Fakta - sedmičky 3/3:4/3, vyloučení 3:4, ČK 0:0, diváků 302. Rozhodčí Horáček, Novotný.

Sled branek: 1-1; 3-3; 11-3; 11-8; 12-10; 15-10; 18-11; 18-14; 20-16; 24-18; 25-23; 26-24; 27-25.

V tomto týdnu čekají jičínské házenkáře dva domácí duely. Ve středu 30. listopadu přivítají v dohrávce 4. kola od 19.00 celek pražské Dukly, v sobotu 3. prosince vyzvou v tradičních 18.00 tým brněnských Maloměřic. (HBC)

další výsledky a tabulka