Zásahy hasičů od pátku 14. do neděle 16. května

17. 05. 2021 Hasiči foto: 7 « zpět

Jičínsko - Od pátku 14. do neděle 16. května zaznamenali hasiči v Královéhradeckém kraji celkem 41 událostí. Na okrese Jičín zasahovali v šesti případech. Vyjížděli například ke třem dopravním nehodám a hasili požár dvou stodol v obci Nevratice.

Libáň (dopravní nehoda - 14. 5., 2.46) - Na silnici č. 280 mezi Libání a obcí Zliv havaroval osobní vůz, nikdo nebyl zraněn. Na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanice Jičín a JSDH Libáň, místo zásahu i havarovaný automobil zajistili.

Červená Třemešná (dopravní nehoda - 14. 5., 18.33) - Dvě osobní vozidla havarovala u Červené Třemešné, obě zůstala po nehodě v poli, jedno navíc převrácené na bok. Jeden člověk byl zraněn, hasiči mu poskytli první předlékařskou pomoc a poté byl předán do péče zdravotnické záchranné služby. Obě havarovaná vozidla jednotka zajistila a předala policistům. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Hořic.

Vidochov (technická pomoc - 15. 5., 15.53) - Odstranění větve nad komunikací. (HZS Nová Paka)

Střevač (dopravní nehoda - 15. 5., 14.28) - Mezi obcemi Střevač a Bystřice došlo ke srážce dvou osobních vozidel. K dopravní nehodě byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Jičín a JSDH Libáň. Zdravotničtí záchranáři si převzali do péče celkem pět lidí. Hasiči zabezpečili vozidla a zajistili je proti vzniku požáru. U jednoho z aut unikla brzdová kapalina, hasiči ji zasypali sorpčním materiálem a zlikvidovali. Obě auta byla naložena na odtah a komunikace byla zprůjezdněna.

Nová Paka (záchrana osoby - 15. 5., 23.35) - Profesionální hasiči z Nové Paky provedli nouzové otevření dveří bytu v ulici U Studénky.

Nevratice (požár - 16. 5., 3.16) - Osm jednotek hasičů zasahovalo v obci Nevratice, v neděli krátce po třetí hodině ranní byl v místě ohlášen požár dvou u sebe stojících stodol. Požár obou objektů byl v pokročilé fázi, na likvidaci plamenů nasadily jednotky několik vodních proudů. Celková plocha, kterou požár zasáhl, byla asi 20x20 metrů. Lokalizaci požáru ohlásil velitel zásahu těsně po čtvrté hodině, následně prováděly jednotky dohašování menších ohnisek a kontrolovaly objekty pomocí termokamery. Požár se podařilo zlikvidovat kolem 7.30. Dohlídku nad požářištěm držela přes den dobrovolná jednotka hasičů z Ohnišťan.

Příčina vzniku požáru zatím není známa. Vyšetřovatel hasičů provedl prvotní ohledání požářiště a přizval také vyšetřovatelskou skupinu z Institutu ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdanče. Bylo zjištěno, že v jednom ze zasažených objektů byla zaparkovaná stará vojenská technika, škoda se vyšplhala asi na jeden a půl milionu korun.

Na místě zasahovali profesionální hasiči z Hořic, Nového Bydžova a Jičína a dobrovolné jednotky z Ostroměře, Vysokého Veselí a Ohnišťan. Dobrovolní hasiči z Nového Bydžova a Hořic drželi zálohu na zbrojnici.

Snímky z nehod u Červené Třemešné a Střevače a požáru v obci Nevratice. Foto: HZS KHK

foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto