V rámci mezikrajské pomoci vyjížděli hasiči k nehodě autobusu v Bradlecké Lhotě. V Třtěnicích zachraňovali krávu, která uvázla v silážní věži

17. 12. 2021 Hasiči foto: 5 « zpět

Jičínsko - Ve čtvrtek 16. prosince zaznamenali hasiči v Královéhradeckém kraji celkem 26 událostí. Na okrese Jičín vyjížděli ve čtyřech případech.

Údrnice (požár, 6.56) - K požáru sazí v komíně domu v části Bílsko vyjížděli profesionální hasiči ze stanice Jičín a JSDH Kopidlno a Libáň. Hasiči kamna vybrali a komín vyčistili. Požár se mimo komínové těleso nerozšířil, událost byla beze škody.

Bradlecká Lhota (Liberecký kraj - dopravní nehoda, 11.16) - K dopravní nehodě autobusu vyjížděly do Bradlecké Lhoty jednotky z Libereckého kraje, v rámci mezikrajské výpomoci byla vyslána i profesionální jednotka hasičů z Jičína. V autobusu cestovalo celkem šest lidí včetně řidiče, pět bylo zraněno, o všechny pacienty se postarali zdravotničtí záchranáři. Řidič vozu musel být z vraku vyproštěn. Dále se jednotky soustředily na zabránění rozšíření unikajících provozních kapalin do vodního toku, kam se autobus převrátil. Jednotka HZS ze stanice Jičín ukončila svůj zásah kolem 13. hodiny, na místě zůstávaly jednotky HZS Libereckého kraje.

Třtěnice (záchrana zvířete, 11.18) - Profesionální hasiči ze stanice Hořice byli vysláni do obce Třtěnice, aby zachránili krávu uvězněnou v již nevyužívané betonové silážní věži. Zvědavá kráva proskočila dovnitř otvorem o rozměrech asi 1x1 m, který byl umístěn od země ve výšce asi 70 cm. Uvnitř věže pak byla podlaha zatopená vodou do výšky asi jednoho metru. Menší rozměry otvoru i voda v silu pod úrovní země zavinily, že se zvíře nemohlo dostat samo ven a museli nastoupit hasiči. Na místě spolupracovala jednotka spolu s veterinářem. Hasiči vodu odčerpali, navíc museli ještě pomocí rozbrušovacího agregátu a elektrického bouracího kladiva zvětšit otvor, kterým kráva do silážní věže prolezla. Dovnitř pak naskládali pod zvětšený otvor dřevěné palety a zaházeli je slámou. Ke zvířeti se už touto cestou dostal ošetřující personál. Ten nasměroval jalovici k otvoru, kterým pak vylezla sama ven. Záchranná akce trvala téměř tři hodiny, ale měla šťastný konec.

Jičín (technická pomoc, 19.43) - Jičínská profesionální jednotka byla přivolána do ulice Sv. Čecha, kde mělo dojít k výpadku proudu v oblasti sídliště, podle oznamovatele tomu předcházela rána u trafostanice. Hasiči provedli průzkum a zjistili, že skutečně došlo k poškození kabelu vysokého napětí, prostor trafostanice byl zakouřený. Na místě spolupracovali hasiči s technikem energetiků. Zjistili, že došlo k žhnutí elektroinstalace v trafostanici. Následkem výpadku proudu uvázla také jedna osoba ve výtahu v domě v ulici U Trati, hasiči ji jeli vyprostit.

Foto: HZS KHK

foto

foto

foto

foto

foto