Jičínsko na pohlednicích. Roveň: ojedinělá výzdoba hostince, návštěvník si připadal jak na jižní Moravě

19. 08. 2021 Historie foto: 1 « zpět

Někdy na počátku roku 1944 si v Rovni otevřela paní Marie Ouvínová hostinec, který na první pohled zaujal v tomto regionu zcela ojedinělou vnitřní i vnější výzdobou. Stěny totiž byly pomalovány lidovými ornamenty dobře známými ze staveb Moravského Slovácka. Její otec Emanuel Rupp, jenž shodou okolností právě v době zprovoznění hostince zemřel, býval šafářem na Malém Rohozci, později si postavil v Turnově dům. Dcera Marie tam měla údajně projít školením u malíře Jana Prouska. Ten byl sice znám svými sympatiemi k lidovému umění, sotva ale můžeme předpokládat, že by této zručnosti nabyla u něj.

Paní Ouvínová asi prožila delší čas na jihu Moravy, snad prostřednictvím svého manžela Josefa Ouvína, a s tímto prostředím se natolik sžila, že po návratu do Čech si s sebou přinesla i tuto moravskou lidovou kulturu. Jak je vidět na obrázcích, výzdoba objektu byla natolik přesvědčivá, že by nikdo na první pohled nepoznal, že se nenachází někde v povodí řeky Moravy. Majitelka nezapomněla ani přistavět ke vchodu do hostince pro tuto lidovou architekturu typický výstupek zvaný žudro, zaklenutý obloukovým segmentem.

Propagační pohlednice, kterou si paní Ouvínová nechala vytisknout, je zajímavá i svou zadní stranou. V roce 1949 ji použila jako objednávkový list pro dodání sudového a lahvového piva ze svijanského pivovaru. Ale to se již nad její živností nepochybně zatahovaly mraky. Hostinec v její režii byl v provozu zřejmě jen několik málo let. Karel Čermák

zobrazit Roveň na mapy.cz

foto