Jičínsko na pohlednicích. Meziluží: zloděj vnikl na půdu hostince, ale probudil majitele

06. 09. 2021 Historie foto: 1 « zpět

Tuto pohlednici vydal kolem roku 1920 Josef Janků, jenž míval na mezilužské návsi obchod s hostincem. Živnost provozoval původně v roubeném objektu (obrázek nahoře vlevo); v roce 1923 jej ale zbořil a vystavěl zděný. Ve 30. letech se v něm dočkal dvou návštěv nevítaných zákazníků.

V noci na 21. srpna 1934 se mu na půdu vloupal zloděj, který zde odcizil bednu s žitnou kávou značky Perola o váze 40 kg a sadu postarších pivních trubek. Z vikýře je spouštěl po provaze a na zemi zboží odebíral jeho komplic. Teprve když se chystal spouštět peřiny, hostinský Janků se šramotem probudil a vyplašil je. Jičínská četnická pátračka si přivezla vycvičeného psa, jenž nalezl bednu s kávou v polích a odtud zavedl četníky až k obydlí pachatele Josefa Kobrle.

V listopadu 1938 projevil zloděj větší praktičnost, když se nelopotil s těžkými a objemnými předměty, ale vzal jen to, co se mu v podstatě vešlo do kapes. Ukradl 2800 Kč, stříbrné pánské hodinky, zlatý prsten, náušnice a jiné klenotnické zboží. Karel Čermák

zobrazit Meziluží na mapy.cz

foto