Jičínsko na pohlednicích. Markvartice: o místní kampeličce

21. 10. 2021 Historie foto: 1 « zpět

O výhodách společného spoření a úvěrování na venkově se vědělo již hluboko v 19. století. U nás se stal propagátorem této formy družstevnictví František Cyril Kampelík, jenž v roce 1861 vydal na jeho podporu spis "Spořitelny po farských kollaturách orbě, řemeslu ze svízelu pomohou". Za svého života se reálné odezvy spisu nedočkal, spořitelní a záložní spolky byly zakládány až od konce století. Jeho zásluha byla ale trvale připomínána v jejich lidovém názvu kampeličky. V Markvarticích byla založena v roce 1900 zásluhou agilního řídícího učitele Karla Šimůnka, jenž stál v obci u všech pokrokových snah. Stal se jejím prvním pokladníkem a ve škole také poskytl spolku úřední místnost. Kampelička sloužila i zájemcům ze spádových obcí, vedla si velmi dobře a nikdy se nedostala do finančních potíží. O její služby byl velký zájem, neboť rolníkům poskytovala úvěry nižší, než ostatní peněžní ústavy.

Ke stavbě vlastní budovy bylo přikročeno až v roce 1934. Zakoupen byl pro ni vhodný pozemek na návsi a projekt byl objednán u významného jičínského architekta Čeňka Musila. S realizací budovy začal vybraný stavitel Antonín Bažant z Dolního Bousova v dubnu a hotovou ji odevzdal ani ne za půl roku. Dne 30. září se konalo její slavnostní otevření, při němž přednesl projev delegát Ústřední jednoty hospodářských družstev v Praze Jan Pražák. Kampelička měla v přízemí sklady a nad nimi byly umístěny úřadovna, zasedací místnost, byt a poskytla také prostory pro místní knihovnu a čítárnu. Ty velké skladové prostory na první pohled poněkud překvapí. Avšak kampelička neposkytovala pouze peněžní služby, ale zprostředkovávala místním občanům i prodej umělých hnojiv, uhlí, vápna a jiného zboží, které nakupovala ve velkých objemech, a tudíž levněji. Mohla si dovolit v tomto roce koupit i mlátičku, kterou rolníkům zapůjčovala.

Kampelička ukončila svou činnost v roce 1953, kdy byla jako ostatní peněžní ústavy začleněna do jednotné státní bankovní soustavy. Objekt se dochoval do současnosti v téměř nezměněné podobě, což svědčí o nadčasové solidnosti návrhu i provedení. V současné době je v něm pobočka pošty a poštovní spořitelny, takže i dnes má podobnou funkční náplň. Karel Čermák

zobrazit Markvartice na mapy.cz

foto