Jičínsko na pohlednicích. Zelenecká Lhota: tři zprávy z obce, jen jedna je pozitivní

10. 12. 2021 Historie foto: 1 « zpět

Manželé Josef a Bohumila Kupcovi spolu žili již delší dobu a měli spolu tři dorůstající děti. V roce 1926 ale živitel rodiny hospodář Kupec náhle nečekaně zemřel. Brzy nato se k vdově přistěhoval nezaměstnaný číšník Josef Havel. Mezi lidmi se sice šuškalo, že měli poměr již dříve a že nepohodlného Kupce otrávili, ale četníci na žádnou usvědčující stopu nenarazili. Havel s Kupcovou se záhy odstěhovali do Markvartic a na celou věc se zapomnělo. Až v únoru 1928 se Havel v hostinci Richarda Elise v Dolním Bousově v opilosti chlubil, že Kupce otrávili vuřtem a pak ho v kůlně dotloukli. Všichni, kdo to slyšeli raději mlčeli, protože se surovce Havla báli. Jediný hostinský Elis našel odvahu a oznámil to četníkům, kteří oba podezřelé z vraždy zatkli.

Elektřina byla zavedena do obce Družstevními závody v Dražicích ve druhé polovině 20. let. František Maštálka se ženou Marií brzy přišli na způsob, jak se vyhnout placení za její užívání. Do svého hospodářství svedli kabel mimo elektroměr. Šlo jim zejména o napojení největšího spotřebiče, šrotovníku ve stodole, v němž mleli obilí i ostatním rolníkům. Aby ale nulový účet za elektřinu nebyl nápadný, proud spotřebovaný v jejich obytné světnici přece jen nechali elektroměrem protékat. Fungovalo jim to tak čtyři roky, než byl podvod odhalen. Až teprve počátkem roku 1935 byl Maštálka za tuto krádež se způsobenou škodou 4200 Kč odsouzen k podmíněnému tuhému vězení na tři týdny a k náhradě škody.

Abychom ale poněkud vybalancovali nepříznivý pohled na zdejší občany, uveďme si také jednu zprávu pozitivní. V srpnu 1937 zde zemřela A. Jakubcová, obyčejná žena z rolnické rodiny. Neobyčejné však na ní bylo, že vychovala celkem osmnáct dětí, z nichž v čase jejího úmrtí jich žilo ještě patnáct. Synů měla deset a osm z nich si vybralo vojenské povolání. Paní Jakubcová odpočívá na hřbitově v Libáni. Karel Čermák

zobrazit Zeleneckou Lhotu na mapy.cz

foto