Jičínsko na pohlednicích. Budčeves: patnáct měsíců těžkého žaláře za rvačku v hostinci

20. 04. 2022 Historie foto: 1 « zpět

Nádeník Václav Jílek býval v obci známý svou násilnickou povahou. V létě si od něj oddechli, neboť jezdil do Prahy za prací, ale na zimu se vracel.

Dne 13. listopadu 1887 se v místním hostinci pořádala taneční zábava. Osmadvacetiletý Jílek se tam dostal do konfliktu s devatenáctiletou služkou Annou Tarabovou, jíž doprovázel její milý Václav Havrda. Když jí Jílek uštědřil herdu do zad, přispěchal jí na pomoc. V nastalé rvačce Jílek házel vším, co měl po ruce, ničil nábytek a strhl ze stropu šest petrolejových lamp, jež začaly hořet. Všichni před ním z hospody uprchli. Postavil se mu pouze hudebník Josef Hykal, ale i ten utržil ránu baňkou lampy do hlavy. Teprve když hrozilo vypuknutí požáru, statečnější z občanů se svolali zvoněním na poplach a vydali se za rváčem. Před touto přesilou násilník utekl. Krajský soud v Jičíně řešil tento případ již 9. prosince téhož roku a protože Jílek byl již dvakrát za veřejné násilí potrestán, udělil mu vyšší trest těžkého žaláře v délce trvání patnácti měsíců, zostřeného dvěma posty měsíčně.

Hostinec, jenž stával na severní straně návsi při silnici na Kopidlno, byl kolem roku 1967 zbořen, když se tato komunikace rozšiřovala. Karel Čermák

zobrazit Budčeves na mapy.cz

foto