Jičínsko na pohlednicích. Volanice: drsné jednání a neúcta k životu nebývaly ničím výjimečným

26. 07. 2022 Historie foto: 1 « zpět

Snad jsou dnes již mezilidské vztahy kultivovanější, ale před zhruba sto lety, jak si ukážeme na příkladu Volanic, drsné jednání a neúcta k životu i mezi osobami blízkými nebyly ničím výjimečným. Suchá fakta je zaznamenala takto.

Dne 5. července 1890 pozdě večer se ve svém bytě střetl dělník Josef Horáček se svým jedenadvacetiletým synem. Prudkou hádku ukončil mladší z Horáčků uchopením sekyry, kterou třikrát zaťal do otcova týla. Ten padl k zemi a okamžitě byl mrtev.

Alkohol byl příčinou hádky, jež se rozpoutala 29. července 1903 mezi sekáči Josefem Šánovcem a Františkem Jandou. Druhý z jmenovaných při ní kosou rozsekl kolegovi levou ruku až na kost.

Holič Václav Šindelář se v roce 1930 oženil s Annou Junkovou. Tchán mu slíbil věno 15 000 Kč, ale po svatbě mu nedal nic. Dne 24. července 1933 se Šindelář dostavil na četnickou stanici ve Vysokém Veselí a oznámil, že před několika dny odešla jeho žena k rodičům do Podhorního Újezda na návštěvu a dosud se nevrátila. Pátráním četníci zjistili, že u rodičů nebyla a nikdo ji tam neviděl. Po nějakém čase Šindelář přinesl dopis poslaný z Ostroměře, v němž mu žena sděluje, že od něj odešla s milencem. Četníci mu ale dokázali, že si dopis napsal sám. Na základě tohoto podezření byl počátkem následujícího roku zatčen, protože však žádné přesvědčivé důkazy proti němu nalezeny nebyly, byl opět propuštěn. Při té příležitosti slíbil, že manželku do dvou měsíců přivede a zažádal o rozvod. V dubnu se při polních pracích u Volanic nalezly ohořelé a roztlučené lidské kosti. Podezření z vraždy se tím oživilo a Šindelář byl opět zatčen. Před porotou jičínského krajského soudu stanul v dubnu 1935, té se ale ani tyto důkazy nezdály dostatečně přesvědčivé a poměrem hlasů 7:5 jej osvobodila.

Anna Věchtová nalezla v neděli 9. května 1937 svého devětatřicetiletého bratra, zedníka Josefa Vitíka, v komoře celého zakrváceného a v bezvědomí. Po převozu do jičínské nemocnice zemřel. Mezi podezřelými se ocitl jedenatřicetiletý dělník Václav Peterka. Jeho družka při výslechu přiznala, co o tomto činu věděla. Peterka si přivydělával jako muzikant. Hrál na rekrutské zábavě v Žereticích a po návratu v podnapilém stavu vlezl oknem do komory, kde spal Vitík a ukradl mu tam nějaké uzené maso. Z ne příliš jasného důvodu, snad se bál prozrazení, udeřil spáče tupým předmětem do hlavy. Případ byl jasný, četníci ho rozkryli za tři dny. Jičínská porota 20. října toho roku odsoudila Peterku k osmi létům těžkého žaláře a ztrátě volebního práva. Karel Čermák

zobrazit Volanice na mapy.cz

foto