Přepadení seniorky v Nové Pace. Policisté pachatele dopadli za necelých 90 minut

10. 11. 2020 Policie « zpět

Nová Paka - Ve čtvrtek 5. listopadu 15 minut po 14. hodině operační důstojník na lince 158 přijal oznámení, že v Nové Pace v ulici U Studénky měla být přepadena starší paní. Oznámení podal muž, který si při vycházení z domu všiml nejprve na chodníku ležící stařecké hole a poté opodál těžce se zvedající ženy. Nezaváhal a okamžitě jí přispěchal na pomoc.

Na místo vzápětí vyrazila hlídka policistů, která na místě zjistila, že 83letou ženu měl neznámý muž srazit k zemi, vytrhnout jí tašku a utéct. Žena naštěstí neutrpěla zranění, s kterým by musela vyhledat lékařské ošetření. V tašce měla malý nákup a peněženku s obnosem několika set korun, osobními doklady a platební kartou. Do pátrání po pachateli byly povolány další hlídky. Přestože policisté obdrželi pramalý popis možného pachatele, díky rychlosti a výborné místní znalosti ho po necelé hodině a půl přibližně 1,5 km od místa činu nalezli a zadrželi. Na místo byl povolán psovod se služebním psem, který nalezl v nedalekém lese pod listím zahrabanou bundu patřící podezřelému muži a peněženku. Odcizenou látkovou tašku s nákupem našel náhodný chodec nedaleko místa přepadení odhozenou do křovin.

V zadrženém muži byl ztotožněn 19letý mladík ze Semilska, který se k činu přiznal. V evidencích policisté zjistili, že na začátku září na něho podal státní zástupce návrh na potrestání za krádež peněz, které se dopustil na konci července v Trutnově.

Policisté mladíka obvinili ze zvlášť závažného zločinu loupež a přečinu neoprávněné opatření platebního prostředku, za které mu hrozí trest odnětí svobody od 2 do 10 let. Soudce na základě podnětu policistů a návrhu státního zástupce obviněného muže poslal do vazby.