Neposílejte nikomu peníze, varují policisté. Důvěřivá žena se na sociální síti stala obětí podvodu

22. 02. 2021 Policie « zpět

Hořice - V pátek 19. února dopoledne se na policisty v Hořicích obrátila se žádostí o pomoc šestašedesátiletá žena, která se prostřednictvím sociální sítě stala obětí podvodu.

Ve své výpovědi uvedla, že v průběhu měsíce října roku 2020 obdržela na jedné sociální síti žádost o přátelství pod profilem "Tony Gary" od amerického vojáka, který působí v Jemenu jako lékař. Žádost dle svých slov přijala a s mužem si začala psát. Po několika dnech se jí začal svěřovat s osobními záležitostmi. Z výpovědi také vyšlo najevo, že mu prý zemřela manželka při autonehodě a dále že má malou dceru. Voják měl poškozenou ženu koncem téhož měsíce poprosit o převzetí balíčku, který potřebuje poslat do České republiky, a nemá komu. Žena souhlasila s tím, že nebude nic platit. Za tři dny poté jí přišel mail od kurýra, který žádal, aby si připravila 16 tisíc korun na balíček, který jí veze. Žena odepsala, že nic platit nebude a že ho v tomto případě nepřevezme.

Za pár dní "Tony Gary" poškozené napsal, že ho vyhodili z práce, že se z něho stal bezdomovec, a poprosil o zaslání peněz, které mu pomohou zvládnout problematickou situaci. Peníze dle poškozené potřeboval na úhradu za pobyt v nemocnici, kde se léčil s covidem-19, dále potřeboval peníze na léky a také se vymluvil na autonehodu, po které mu museli operovat nohu.

Poškozená žena na zaslaný bankovní účet převedla v 16 případech částku přesahující 350 tisíc korun.

Případem se zabývají policisté z Hořic, kteří jej šetří pro podezření ze spáchání přečinu podvod. V případě prokázání viny hrozí pachateli až osmiletý pobyt ve vězení.

Policie opětovně varuje: Při komunikaci na sociálních sítích s neznámými lidmi buďte obezřetní a v případě žádosti o peníze, ať se jedná o jakoukoliv částku, nic neposílejte!

por. Šárka Pižlová, DiS.