Neodstraněný led z nákladních vozidel opět napáchal škody. Dopravní nehody se naštěstí obešly bez zranění

23. 03. 2021 Policie « zpět

Hradecko, Jičínsko - V uplynulých dnech dopravní policisté na území Královéhradeckého kraje opětovně zaznamenali zvýšený počet dopravních nehod, při kterých hlavní roli sehrál neodstraněný sníh a led z nákladních vozidel. Ke dvěma nehodám došlo i na okrese Jičín.

V neděli 21. března krátce po půl šesté odpoledne jel nezjištěný řidič nezjištěného nákladního vozidla bílé barvy s návěsem po silnici I/35 ve směru od Hořic na Bílsko u Hořic. Před jízdou si s největší pravděpodobností nezkontroloval stav nákladní soupravy a z návěsu neodstranil led. Ten se za jízdy uvolnil a spadl na čelní sklo protijedoucího vozidla VW Golf. Řidič nákladního automobilu pokračoval dále v jízdě ve směru na Ostroměř. Celková škoda je v tomto případě vyčíslena na 10 tisíc korun.

Obdobná událost se odehrála také v pondělí 22. března v půl osmé ráno na dálnici D11 na 79. km ve směru jízdy na Hradec Králové. Ve směru na Prahu v tu dobu projíždělo nákladní vozidlo bílé barvy, ze kterého uvolněný led přelétl přes dálnici a následně zasáhl a poškodil přední část a čelní sklo u protijedoucího osobního automobilu Škoda Rapid. Celková škoda v tomto případě je odhadnuta na 50 tisíc korun.

Stejný scénář měla i dopravní nehoda, ke které došlo téhož dne krátce po jedenácté hodině dopolední na silnici I/35 v katastru obce Třebnouševes. I v tomto případě odlétající led z nákladního vozidla spadl na čelní sklo protijedoucího automobilu Peugeot Boxer, škoda je 10 tisíc korun.

I přes ostrou kritiku odborné veřejnosti ohledně nedostatku možných míst, kde lze bezpečně odstranit sníh a led z nákladních vozidel, je nutné si uvědomit, že zejména led na střeše plachty je smrtící zbraní a následky mohou být zcela fatální. nprap. Aleš Brendl