Muž se postřelil plynovou pistolí. Roli pravděpodobně sehrály neodborná manipulace a alkohol

25. 05. 2021 Policie « zpět

Jičín - V pondělí 24. května večer přidělal policistům na Jičínsku práci třiasedmdesátiletý muž, který se krátce před půlnocí postřelil plynovou pistolí. Na místo okamžitě vyjela hlídka policistů i záchranná služba. Dost pravděpodobným důvodem incidentu byla kromě neodborné manipulace se zbraní i skutečnost, že muž byl posilněn alkoholem, jak prokázala policisty při zákroku provedená dechová zkouška, při které muži naměřili 1,17 promile alkoholu.

Při bližším ohledání policisté zjistili, že se jedná o plynovou pistoli. I když v tomto případě muž nemusí být držitelem zbrojního průkazu, neboť plynovou pistoli, jako zbraň skupiny D, může vlastnit osoba starší 18 let, nesmí ji ale nosit veřejně ani s ní manipulovat pod vlivem alkoholu.

Policisté muže předali do péče lékařů a zbraň zajistili a odebrali. Zároveň muži za spáchání přestupku hrozí pokuta až do výše 30 tisíc korun.

I když si pořídíte zbraň skupiny D na svou ochranu, je potřeba naučit se s ní odborně manipulovat, aby se nestala příčinou neštěstí. Lehce se totiž může stát, že se poraníte. Nedávno k podobnému případu došlo na Trutnovsku. Je proto potřeba mít na paměti, že s ní není dovoleno manipulovat na veřejně přístupném místě ani v soukromí v případě, že je schopnost držitele zbraně snížena požitím alkoholických nápojů, návykových látek, léků nebo v důsledku nemoci. por. Mgr. Lucie Konečná