Deset víkendových nehod na Jičínsku. Ve třech případech sehrál roli alkohol

26. 07. 2021 Policie foto: 3 « zpět

Jičínsko - Během víkendu vyjížděli jičínští dopravní policisté k deseti dopravním nehodám, přičemž u tří řidičů naměřili hodnotu alkoholu v dechu vyšší než jedno promile.

V sobotu 24. července v obci Šlikova Ves nerespektoval sedmdesátiletý elektrocyklista na křižovatce značku "stůj, dej přednost v jízdě" a vjel do jízdní dráhy osobního automobilu Škoda Octavia. Cyklista neměl na hlavě nasazenou cyklistickou přilbu, po nehodě byl předán do péče lékařů. Ke zranění jiných osob nedošlo. U obou řidičů policisté provedli dechovou zkoušku, kdy muži na elektrokole naměřili 1,22 promile alkoholu.

V neděli 25. července v Hořicích krátce před 18. hodinou šestašedesátiletá řidička při vyjíždění z parkovacího místa nacouvala automobilem Citroën do stojícího vozidla Ford Focus, které poškodila. Po dopravní nehodě zastavila, ale nesepsala společný záznam o dopravní nehodě, neprokázala svoji totožnost druhému účastníkovi a s vozidlem objela blok řadových domů, kde zaparkovala. Tato řidička následně policistům nadýchala 1,42 promile.

V neděli v 19.30 vyjížděli policisté také k havárii vozidla značky Ford Focus. Devětadvacetiletý řidič za Kopidlnem zřejmě nepřizpůsobil rychlost své jízdy, vyjel vpravo na krajnici, následně na vjezd na lesní cestu, kde narazil do závory a sloupku, o který se vůz převrátil na střechu. Policisté u řidiče provedli dechovou zkoušku s pozitivním výsledkem, naměřili hodnotu 1,45 promile. Následnou lustrací policisté zjistili, že má muž vysloven zákaz řízení motorových vozidel do března 2023.

Okolnosti a příčiny dopravních nehod jsou předmětem šetření jičínských dopravních policistů. por. Ing. Eliška Majerová

Co hrozí za řízení pod vlivem?

Kromě toho, že riskujeme havárii či nehodu, za kterou opilý řidič nese zodpovědnost i v případě, že nehodu zavinil někdo jiný, riskujeme také "papíry". Z hlediska zákona je důležité, zda je řidič vlivem návykové látky ve stavu, který vylučuje způsobilost bezpečně řídit motorové vozidlo. Hranice, kdy obviněný již není způsobilý bezpečně řídit motorové vozidlo, je u každého jiná, na základě lékařských posudků je však prokázáno, že nikdo není schopen bezpečně řídit motorové vozidlo, pokud hladina alkoholu přesahuje 1 promile. Proto je 1 promile hranicí pro trestný čin. Pokud je hladina alkoholu nižší, věc je řešena příslušným městským úřadem jako přestupek.

Řízení pod vlivem alkoholu (do 0,3 promile)

Do 0,3 promile jde o přestupek, pokuta 2.500–20.000 Kč, 0 bodů, zákaz řízení na 6 měsíců až jeden rok.

Řízení pod vlivem alkoholu (nad 0,3 promile)

Od 0,3 do 1 promile: (pravděpodobně) přestupek, pokuta 2.500–20.000 Kč, 7 trestných bodů v rámci bodového systému, zákaz řízení na 6 měsíců až jeden rok.

Ohrožení pod vlivem návykové látky (nad 1,0 promile)

Více než 1 promile: trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky, podmíněný či nepodmíněný trest až 1 rok vězení (3 roky vězení, způsobí-li jinému ublížení na zdraví, větší škodu na cizím majetku nebo jiný závažný následek), 7 trestných bodů, pokuta 25.000–50.000 Kč, zákaz řízení na 1–2 roky.

Odmítnutí dechové zkoušky

Odmítnutí dechové zkoušky: 7 trestných bodů, pokuta 25.000–50.000 Kč, zákaz řízení na 1–2 roky.

Pravděpodobnost nehody u řidiče, který pil:

od 0,3 do 0,9 promile – 7x vyšší

od 1,0 do 1,4 promile – 31x vyšší

nad 1,5 promile – 128x vyšší

Zdroj: Policie ČR

Snímky z dopravní nehody u Kopidlna. Foto: Policie ČR

foto

foto

foto