Dvojice se snažila ujet před policisty. Řidič havaroval a při následném útěku dokonce ztratil boty

23. 08. 2021 Policie foto: 3 « zpět

Úbislavice - Ve čtvrtek 19. srpna v odpoledních hodinách prováděla prvosledová hlídka policistů z obvodního oddělení Nová Paka standardní dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Díky místní a osobní znalosti si všimla ve vozidle značky Škoda Felicia "známých tváří". Hlídka se proto rozhodla posádku automobilu zkontrolovat. Řidič však z ničeho nic sešlápl plyn a začal v obci prudce zrychlovat. Policisté ihned začali vozidlo pronásledovat, a to za použití výstražného zvukového a světelného znamení včetně nápisu "STOP POLICIE". Řidič ale na výzvy k zastavení nereagoval a i nadále ujížděl a překračoval rychlostní limity.

V katastru obce Úbislavice, v levotočivé zatáčce zalesněného úseku, ale řidič vozidla kvůli vysoké rychlosti nezvládl řízení, dostal smyk a vyjel mimo komunikaci, kde se vůz přetočil a střechou narazil do vzrostlého stromu.

Policisté na místě zajistili 29letého muže. Jelikož nebylo zřejmé, kdo v danou chvíli vozidlo řídil, tohoto muže zkontrolovali. Druhý z mužů i přes zákonné výzvy policistů z místa dopravní nehody utekl. Na místo byl přivolán psovod s policejním psem, který po chvilce označil důležitou stopu, boty, které měl utíkající muž pravděpodobně ztratit.

Tento 18letý muž však neunikl pozornosti policisty prap. Petra Koťátka z obvodního oddělení Jičín, který ho v době svého volna po 45 minutách díky místní znalosti Nové Paky pouze v ponožkách a ušpiněném oblečení spatřil. Vyzval ho, aby setrval na místě do příjezdu hlídky, která ho eskortovala zpět na místo dopravní nehody.

Následně se 18letý mladík policistům doznal, že osobní automobil řídil, přestože má vyslovený zákaz řízení motorových vozidel do 3. 10. 2022.

Policisté proto mladému muži sdělili podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a je stíhaný na svobodě. V případě prokázání viny mu hrozí až dvouletý trest za mřížemi. por. Ing. Eliška Majerová

Foto: Policie ČR

foto

foto

foto