V lese u Kopidlna oznamovatel našel 7 nevybuchlých ruských granátů a 15 rozbušek. Pyrotechnik munici odpálil na místě

09. 11. 2021 Policie foto: 1 « zpět

Kopidlno - V neděli 7. listopadu v odpoledních hodinách přijal operační důstojník na tísňové lince oznámení o nalezu nevybuchlých ruských granátů a rozbušek v lese mezi Kopidlnem a Budčevsí, na které oznamovatel narazil při prohledávání místa detektorem kovu. Na místo byla ihned vyslaná hlídka, která místo zajistila až do příjezdu pyrotechnika.

Přivolaný pyrotechnik rozhodl, že nevybuchlou munici zlikviduje na místě druhý den, jelikož v době zásahu už nebyl odpal pro nedostatek světla možný. Z důvodu bezpečnosti byl prostor okolí nálezu uzavřen a hlídka obvodního oddělení Kopidlno zajistila nepřetržité střežení nálezu až do doby odpalu.

Část nalezené munice druhý den kolem 9. hodiny pyrotechnici na místě zneškodnili a část zajistili a odvezli k bezpečné likvidaci.

Co dělat, když naleznete nevybuchlou munici?

Pokud kdekoliv, na procházce v přírodě, při úklidu v objektech, při výkopových pracích, atd. naleznete podezřelé předměty, u kterých budete mít podezření, že by se mohlo jednat o munici, či její součásti, dodržujte následující pokyny:

Přerušte veškeré práce.

S předmětem v žádném případě nemanipulujte a vůbec se ho nedotýkejte!

Okamžitě přivolejte Policii České republiky.

V blízkosti nálezu ideálně umístěte dobře viditelné označení a ustupte do bezpečné vzdálenosti (několika desítek až stovek metrů od nálezu).

Podle možností a okolností do příjezdu policie zajistěte, aby se k předmětu nepřiblížila jiná osoba!

Rozhodně se neobávejte nález munice oznámit. Činíte tak v dobré víře a ve snaze zabránit škodám na životech, zdraví a majetku osob. I kdyby přivolaný pyrotechnik na místě konstatoval, že se o munici nejedná, nebude vám nic vyčítat, ani nemusíte výjezd PČR hradit. Je lepší, když policie věc prozkoumá preventivně, než aby došlo k výbuchu.

por. Ing. Eliška Majerová

Foto: Policie ČR

foto