Nenapravitelný recidivista si svobody dlouho neužil, zásahová jednotka si na něho počkala před věznicí ve Valdicích

07. 04. 2022 Policie « zpět

Jičín - Na nebezpečného recidivistu s bohatou trestní minulostí si v uplynulých dnech počkala před věznicí ve Valdicích zásahová jednotka, která 25letého muže předala jičínským kriminalistům. Ti následně muže obvinili ze spáchání zločinu násilí proti úřední osobě ve stádiu pokusu a přečinu vyhrožování s cílem působit na úřední osobu, za což mu v případě prokázání viny hrozí až 6letý pobyt za mřížemi.

Odsouzený měl v listopadu minulého roku ve valdické věznici nejdříve poničit majetek, kdy měl udělat díru do koupelnových dveří, kterou se měl protáhnout na chodbu. Následně měl dozorcům sdělit, že má v ruce žiletku a že je podřízne. Poté se měl otočit a začít utíkat, neodradila ho ani zákonná výzva dozorců, aby zanechal protiprávního jednání, jinak bude použito donucovacího prostředku. Muž se měl následně otočit a zaútočit na dozorce, kterého měl opakovaně udeřit pěstí do obličeje. Ostatní dozorci následně vězně za použití donucovacích prostředků zpacifikovali.

Stejného jednání se již v minulosti ve výkonu trestu dopustil, když opakovaně ničil majetek věznice a několikrát napadl úřední osobu. Recidivista má v evidenci rejstříku trestů celkem 7 záznamů a naposledy byl za trestné činy násilí proti úřední osobě a výtržnictví odsouzen v roce 2018.

Vhledem k tomu, že podezřelý se již několikrát dopustil závažného protiprávního jednání, podal policejní komisař podnět na vzetí obviněného do vazby. Soud tento podnět akceptoval a rozhodl o jeho umístění do vazební věznice. por. Ing. Eliška Majerová