Sobotečtí policisté přispěli k záchraně života seniora, který zkolaboval na zahradě

04. 05. 2022 Policie foto: 1 « zpět

Sobotka - Na první den ve službě bude prap. Jaroslav Hrnčíř vzpomínat dlouho, spolu s kolegou prap. Lukášem Vaníčkem totiž přispěli k záchraně života čtyřiaosmdesátiletého muže, který zkolaboval na zahradě. Pro prap. Vaníčka se navíc jedná o třetí záchranu lidského života v tomto roce!

Sobotečtí policisté jsou jednou z těch policejních hlídek, která má ve svém vozidle automatický externí defibrilátor (označovaný jako AED). Toto vybavení se vyplatilo v pondělí 2. května krátce před desátou hodinou dopolední. Cestou operačního důstojníka byla hlídka těchto policistů vyslána k muži v bezvědomí. V momentě příjezdu na místo ležel senior na zahradě a policisté si ho převzali od rodinného příslušníka, který zahájil resuscitaci. Jeden z policistů pokračoval v resuscitaci, zatímco druhý připravoval k použití defibrilátor. Muže následně napojili na přístroj, který po vyhodnocení zdravotního stavu výboj nedoporučil. Policisté však pokračovali v nepřímé masáži srdce a nakonec se jim podařilo životní funkce seniorovi obnovit. Ve stabilizovaném stavu ho následně předali záchranářům, kteří muže převezli do nemocnice.

Nezbývá než pacientovi popřát brzké uzdravení a policistům vyjádřit poděkování, neboť právě toto jsou ty okamžiky, kdy je bezezbytku naplněno ono policejní heslo "Pomáhat a chránit". por. Ing. Eliška Majerová

Policisté Obvodního oddělení Sobotka. Foto: Policie ČR

foto