Muž se měl na veřejnosti "ohánět" pistolí, hrozí mu až dva roky vězení

01. 08. 2022 Policie « zpět

Jičín - V sobotu 30. července zpestřil dopoledne svým spoluobčanům v Jičíně dost zvláštním způsobem jednatřicetiletý muž, který se měl na veřejnosti pohybovat s plynovou pistolí v ruce. Dost pravděpodobným důvodem takového chování byla skutečnost, že byl pod vlivem OPL, což prokázala policisty při zákroku provedená orientační zkouška, která odhalila přítomnost látky amfetamin/metamfetamin.

Na linku 158 krátce po desáté hodině dopolední zavolal oznamovatel, že na něho nějaký muž míří pistolí. Poté, co měl zmáčknout spoušť, se měl otočit, jít dál a i nadále mířit zbraní kolem sebe. Do akce okamžitě vyrazily policejní jednotky, které muže zadržely a eskortovaly do protialkoholní záchytné stanice. Zároveň policisté zajistili jeho zbraň. Při bližším ohledání zjistili, že se zřejmě jedná o plynovou pistoli. I pro manipulaci s ní však platí jasná pravidla. Majitel ji nesmí nosit veřejně, ani s ní manipulovat pod vlivem návykových látek.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro přečin výtržnictví, za což v případě prokázání viny hrozí až dva roky vězení. por. Mgr. Lucie Konečná