Investice do kryptoměn se nevyplatila. Muž přišel o více než 2,6 milionu korun

18. 08. 2022 Policie « zpět

Jičín - Jičínští hospodářští kriminalisté zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání zločinů podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečinu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, kterého se měl dopustit dosud neznámý pachatel.

Poškozeného 67letého muže z Jičínska měl po zhlédnutí reklamy s nabídkou investice zveřejněné na jednom z českých internetových vyhledávačů kontaktovat začátkem února letošního roku údajný pracovník společnosti. S vidinou výdělku dbal poškozený přesvědčivých pokynů falešného pracovníka, který mu s investicemi pravidelně radil. Muž si dobrovolně nainstaloval a aktivoval do svého notebooku program Anydesk, přes který mu údajný pracovník pomohl se založením bitcoinového účtu.

Tímto způsobem získal pachatel vzdálený přístup k jeho počítači a tím i k jeho účtu. Podvedený muž umožnil podvodníkovi přes dálkový přístup provádět ze svého účtu finanční transakce, které osobně potvrzoval ze svého mobilního telefonu. Z účtu mu bylo postupně během půl roku odčerpáno více než 2,6 milionu korun.

V případě dopadení a prokázání viny pachateli hrozí odnětí svobody na dva roky až osm let.

Policisté opětovně upozorňují, že vyšetřování těchto podvodů je velmi komplikované a zdlouhavé. Ne vždy se podaří pachatele dopadnout. Dle policejních zkušeností ztrácejí lidé v kyberprostoru obezřetnost a nechají s sebou často manipulovat. Bohužel konec bývá většinou stejný, jsou podvodníkem obráni o vysoké finanční částky, které skončí na neznámých účtech v zahraničí.

Po telefonu proto nikomu cizímu, kromě ověřených institucí, nesdělujte své osobní údaje; nezasílejte ofocené osobní doklady; nesdělujte tištěné informace z platební karty; nesdělujte kód, kterým by vzdáleně přistupoval k vašemu počítači; pokud je k vašemu počítači někdo z nějakého důvodu vzdáleně připojen, tak neprovádějte přihlášení do svého internetového bankovnictví; nesdělujte bankovní autorizační SMS kódy, či jiným způsobem cizí osobě neautorizujte platbu.

Buďte obezřetní a chraňte své finanční prostředky. Nedůvěřujte nepřiměřeně výhodným nabídkám na zhodnocení svých peněz. por. Ing. Eliška Majerová