Dan Polman zahájil sezonu vítězstvím

25. 04. 2011 Cyklistika « zpět

Nová Paka - Na 18. ročníku Aprílové osmičky, tradičního otevírání bikové sezony v Teplicích nad Metují, vyhrál kategorii "hobby" na 12,5 km Dan Polman (Duratec Nová Paka) v čase 0:42:09 s náskokem 1,5 minuty před Lomničákem Ondrou Mikulem (Cyklo ski J. Žitník). Ten zajel trať za 0:43:39. Třetí mezi třinácti závodníky skončil Kamil Řehák (GIANT Pítrs bikes) v čase 0:44:27.

Letos přišli organizátoři s pozměněnou trasou, která byla delší než ta v minulých ročnících, a tak se závod jel na méně kol. Okruh vede z velké části po nezpevněných lesních cestách a obsahuje tři velmi technické sjezdy. Náročnost trati dokládá i poměrně vysoké procento jezdců, kteří závod nedokončili. Dan Polman svůj první letošní start komentoval: "Tento závod jsem jel poprvé a musím říct, že trať mě velmi překvapila. Čekal jsem na začátek sezony spíše něco lehčího, ale zde to nebyla žádná legrace a člověk se musel po zimní pauze do techniky hodně rychle dostat. Trasu jsem neznal, což bylo nevýhodou, ale nakonec se mi podařilo závod vyhrát hlavně díky prudkým sjezdům. Jsem rád, že hned za mnou dojel Ondra Mikule z Lomnice. Letos se spolu chystáme na etapový závod dvojic do Rakouska a postavit se spolu na bednu i tam by bylo fantastické."

Z packých bikerů se na startu kategorie "elite" dlouhé 18,75 km, kde startovalo osmadvacet jezdců, objevil i Radek Ostrčil, letos nově závodící za tým Redpoint Pearl Izumi. Čas 1:07:04 ho zařadil na 13. místo. Závod vyhrál favorit Jan Škarnitzl (Rubena Birell Specialized) v čase 0:53:07 před svým týmovým kolegou Michalem Kaněrou (0:53:43). Bronzovou medaili si převzal další český elitní biker Tomáš Vokrouhlík (Top Ten Teplice), který trať absolvoval v čase 0:54:05. (bas)