Dan Polman a Ondřej Mikule vyhráli etapový závod Alpentour Adventure

16. 06. 2011 Cyklistika foto: 1 « zpět

Schladming - V rakouském Schladmingu odstartoval 2. června již 13. ročník mezinárodního čtyřetapového závodu horských kol Alpentour Trophy. Na startu se objevilo více než 300 závodníků z 24 států. Mezi dvanácti Čechy zde byli i Pačák Dan Polman, spolu s Lomničákem Ondrou Mikulem, kteří startovali v dresu Lidé & HORY Duratec. Po výborných výkonech zvítězili v závodě dvojic, když třikrát přijeli do cíle se značným náskokem.

Trať první trasy vedená hodně po kořenech a úzkých bahnitých "trailech" byla velice ztížená deštěm. Dvojice Polman s Mikulem si v prvé etapě vedla velice dobře, předvedla značnou bojovnost, kterou tato první etapa vyžadovala, a zvítězila s pětiminutovým náskokem před domácí rakouskou dvojicí. Druhá, velmi těžká etapa zavedla bikery do divokého vysokohorského prostředí. Nejprve vystoupali na vrchol zimního střediska Hochwurzen (1849 m) a potom do úžasné oblasti ledovcových jezer Giglacher Seen v nadmořské výšce 2000 m.

"Stoupání vedoucí i přes sněhová pole bylo zážitkem a tvrdou zkouškou zároveň. To ale ještě nikdo netušil, co bude následovat za vysokohorskou chatou Giglachhütte. Sjezd, nebo spíše "seběh" po kamenech, skalkách, přes mokřiny. Byla to pěšina, která je v turistických průvodcích značená pro pěší turisty jako velmi obtížná. Těšili jsme se, že po těžce nastoupaných metrech si odpočineme při dlouhém sjezdu. Byli jsme ovšem nemile překvapeni. Sice nepršelo, ale bylo pod mrakem a přírodní kulisa i pohyb po sněhu učinily z této etapy velké dobrodružství," podělil se se svými zážitky z druhé etapy Dan Polman. I po této etapě mohla být dvojka Mikule-Polman z týmu Lidé & HORY Duratec velmi spokojena, protože si udržela celkové první místo v závodě dvojic, když do cíle přijela s náskokem devíti minut a razantně vykročila k vítězství v celém obtížném etapovém závodě.

Třetí den čekala účastníky Alpentour Trophy časovka do vrchu. Tato etapa sice měřila pouhých 15 km, ale bikeři na ní museli překonat 1100 metrů převýšení. Bohužel mraky v oblasti Dachsteinu neustoupily ani tentokráte. Časovka k horní stanici lanovky na Planai (1828 m) po dvou náročných etapách soutěžící hodně bolela. Polman s Mikulem dokončili časovku v kategorii "Alpentour Adventure" na druhém místě se ztrátou tří minut na vítěznou rakouskou dvojici týmu Seba Med. Do poslední etapy tak packo-lomnická dvojice nastoupila z prvního místa s náskokem 11 minut na vítěze třetí etapy.

Poslední etapa, ve které konečně vysvitlo sluníčko a otevřely se krásné výhledy, prověřila veškeré schopnosti a zbylé síly závodníků. První polovina byla hodně technická. Kolik sil komu po třech náročných dnech zbylo, se ukázalo v doslova nekonečném stoupání z Wiessenbachu (700 m) k horní stanici lanovky na Kailbling (1850 m). Tady se lámal chleba, protože pak už to bylo do cíle převážně z kopce. V závodu dvojic dominoval opět český tým Lidé & HORY Duratec ve složení Dan Polman a Ondřej Mikule, který opětovným vítězstvím potvrdil svoji suverenitu v celém závodě.

"S Ondrou jsme vytvořili skutečně vynikající tým a vzájemně se podporovali do posledního kilometru. Ona ta podpora v takovémto závodě je především psychická, protože po rovinách se tu nejezdí a do kopce a v následných obtížných sjezdech jede stejně každý za své. Drželi jsme se stále pohromadě a občas prohodili pár slov. Skvěle jsme si rozložili síly a první, druhou i závěrečnou etapu jsme jeli ve skvělém tempu - dokonce i po boku některých elitních závodníků. Pouze třetí den v časovce jsme ztratili. Už na počátečních kilometrech nám bylo jasné, že tuto etapu nevyhrajeme a necháme vítězství domácímu týmu Seba Med. Pak mě postihl ´hlaďák´, protože jsem podcenil jídlo před startem, a byla z toho ztráta tří minut. Klíčové pro nás byly první dvě etapy. První den jsme do cíle přivezli náskok 5 minut, a ve druhé etapě dokonce 9 minut. Tato etapa vedla extrémním terénem v divoké horské krajině ve výšce 2000 m, což nám sedlo. Takže od poloviny závodu byl náš cíl jasný - udržet náskok a celkově zvítězit. Že se to povedlo, nám udělalo obrovskou radost. Vždyť jsme tu neměli, na rozdíl od soupeřů, podporu po trati (museli jsme zastavovat na občerstvovacích stanicích a doplňovat pití do bidonů, což byla značná časová ztráta), a přitom jsme porazili tři velmi dobré rakouské týmy předem považované za favority závodu, kteří si rozeberou místa na bedně. Jet za náš tým a pracovat na společném úspěchu mě moc bavilo a užil jsem si to. Jsem rád, že Ondrova premiéra v Alpách dopadla tak dobře. V neděli po vyhlášení výsledků jsme se ještě odměnili výletem na Dachstein," zhodnotil vystoupení týmu Dan Polman.

"Alpentour Adventure se mi moc líbila a jsem rád, že se mi od Dana dostalo nabídky závodu se zúčastnit. Výjezdy tu byly opravdu hodně dlouhé a náročné - nesrovnatelné se závody v Čechách. Překvapila mě i náročnost sjezdů a místní třešnička na dortu - dojezd do cíle po opravdu skvělém dojezdu sjezdovky. Zázemí závodu, organizátoři a vůbec přístup místních lidí jsou perfektní a úplně někde jinde než u nás. Máme se stále co učit!" dodal jeho parťák Ondra Mikule.

V jednotlivcích byl z Čechů nejlepší elitní český biker Kristián Hynek (Česká spořitelna - Sweep cycling), který 220 km dlouhý závod s převýšením 8800 m zdolal ve skvělém čase 9:09:53, což mu stačilo na pěkné 4. místo. Na vítězného Rusa Alexeje Medvěděva ztratil pouhých 9 minut. Další český borec Robert Novotný (Česká spořitelna - Sweep cycling) startoval v kategorii "elite master". Ten s přehledem zvítězil v posledních třech etapách a svou kategorii vyhrál s náskokem přes 14 minut před druhým Italem Mauro Bettinem. (ur)

Pořadí Alpentour Adventure (závod dvojic): 1. D. Polman - O. Mikule (CZE - Lidé & HORY Duratec) 11:05:19, 2. R. Cech - K. Hannawald (AT - Seba Med) 11:17:56, 3. B. Mara - J. Kreiner (AT - Crazy Cross Biker AT) 11:38:25.

Dan Polman a Ondra Mikule (vepředu) na startu Foto: Šárka Polmanová

foto