Lukáš Kunt pátý na Malém závodu míru

20. 06. 2011 Cyklistika « zpět

Lanškroun - Vynikajícího úspěchu na mezinárodní scéně dosáhla jičínská cyklistická naděje Lukáš Kunt, když se dokázal prosadit mezi nejlepší na Malém závodě míru. Do pěti etap ve dvou pořádajících zemích odstartovalo 108 cyklistů. Výborná mezinárodní konkurence čítala 40 polských závodníků, slovenskou a německou reprezentaci a samozřejmě celou českou špičku.

I letos byl závod vypsán pro kategorii starších žáků a kadetek, na které čekaly tři horské etapy, časovka jednotlivců a silniční okruhový závod. Start byl jako již tradičně v Lanškrouně, kde na závodníky čekaly dvě horské etapy a časovka jednotlivců. Poté se peloton přesunul do blízkosti polského města Walbrzych, kde se jely zbývající dvě etapy.

Velký dík a poklonu si zaslouží pořadatelé, kteří odvedli perfektní a bezchybnou práci. Závod zajišťovalo 20 motorkářů z místního lanškrounského klubu, asistovala i Policie ČR a Městská policie Lanškroun.

Jičínsko mělo v pelotonu hned dva své zástupce - jičínského Lukáše Kunta z Remerx cycling teamu Kolín a Jirku Šorma jezdícího v dresu Carla Dvůr Králové. Již v první etapě Lukáš Kunt vybojoval v hromadném dojezdu osmé místo. To si vylepšil hned druhý den, kdy zajel velice dobré šesté místo v časovce jednotlivců. Hned odpoledne se jela "královská etapa", kde závodníci stoupali na největší, sedmikilometrový kopec. Na samotném vrcholu stoupání byla i vrchařská prémie, kterou s přehledem vybojoval Lukáš Kunt. Čtvrtá etapa na pořadí v čele závodu nic zásadního neměnila a jako poslední se jela etapa ulicemi města Walbrzych. I tady bylo na co koukat a Lukáš Kunt byl vidět od začátku na čele závodu. Díky aktivní práci v pelotonu se mu povedlo posunout se v absolutním pořadí na skvělé páté místo. Navíc v bodovací soutěži, kde se sčítá pořadí v etapách a na prémiích, byl nakonec jako nejlepší z českých účastníků na místě osmém.

Vyvrcholením celého závodu bylo slavnostní vyhlášení vítězů, kde nechyběla tradiční znělka Závodu míru a vypouštění holubic míru. To jen podtrhlo naprosto dokonalou organizaci závodu. (jk)