Lukáš Kunt vybojoval žlutý trikot v mezinárodní konkurenci

12. 07. 2011 Cyklistika « zpět

Lišov - Ve dnech 1. až 3. července, kdy startovala i slavná Tour de France, odstartoval v Lišově u Českých Budějovic 16. ročník Poháru nadějí - mezinárodní etapový závod, kterého se zúčastnilo přes 100 českých a zahraničních cyklistů v kategoriích žáci, kadeti a juniorky. Ve třech závodních dnech je čekaly čtyři etapy. V početném pelotonu mělo Jičínsko hned tři zástupce. Juniorku Vendulu Kuntovou (GT CZECH TEAM), žáka Lukáše Kunta a kadeta Vaška Vomáčka (oba REMERX CYCLING TEAM KOLÍN).

První etapa přinesla vzájemné oťukávání a poznávání soupeřů. Rozuzlení přinesl až hromadný dojezd. Nejlépe si vedl mezi žáky Lukáš Kunt, který dospurtoval na třetím místě. V sobotu ráno byla na pořadu druhá etapa, dlouhá 42 km. A zde už se děly věci. Vlivem silného větru se peloton drobil na menší a menší skupinky, které pak jednotlivě dojížděly do cíle. Lukáš Kunt tuto etapu pojal velmi aktivně a od začátku se staral o tempo skupiny. Postupem času s ním stačil držet krok pouze do té doby "neporazitelný" Jirka Janošek. Společně pak projeli cílem o téměř minutu dříve než hlavní pole závodu. Již v tuto chvíli bylo jasné, že do konečného pořadí bude hodně promlouvat odpolední 12kilometrová časovka. Její rovinatý profil a poměrně silný vítr hrály do karet spíše Lukášovým soupeřům, ale Lukáš opět ukázal, že umí zabojovat, a v časovce zajel třetí nejlepší čas. To mu vyneslo celkově druhou pozici a za vedoucím závodníkem Jirkou Janoškem zaostával o 11 sekund.

Hned ráno bylo jasné, že poslední "královská" etapa nebude procházkou růžovým sadem. Vytrvalý déšť, vítr, kopcovitý profil a teploměr ukazující 10 °C dokonale prověřily všechny cyklisty. Lukáš Kunt si v žácích počínal velice aktivně. Ve třetím kole byl i v úniku, ale protože se s ním udržel i jeho největší soupeř Jirka Janošek, nechali se lídři závodu dojet hlavní skupinou a pokračovali s ní až do posledního kola. Na metě 3 km do cíle se zdálo vše rozhodnuté, neboť hlavní skupina se stále držela pohromadě. Lukáš si však pro své soupeře nachystal ještě jeden útok. V závěrečném dva kilometry dlouhém výjezdu za to už od začátku "vzal" a postupně se zbavil všech svých soupeřů. Cílem projel s náskokem 12 sekund na zbytek startovního pole a bylo rozhodnuto.

Lukáš získal svůj první žlutý trikot pro nejlepšího etapového jezdce a navíc se skvělými výkony posunul do čela Českého poháru v silniční cyklistice. Vendula Kuntová přidala mezi juniorkami vynikající druhé místo a Václav Vomáčko vybojoval pěknou šestnáctou pozici. (jk, km)