Dan Polman v Alpách na nejtěžším evropském MTB patnáctý

21. 07. 2011 Cyklistika foto: 5 « zpět

Nová Paka - Třetí červencovou sobotu se rakouské lázeňské městečko Bad Goisern proměnilo v cyklistickou velmoc. Zamířily sem tisíce cyklistů, mezi kterými se objevila i známá jména nejen z cyklistiky, ale i jiných sportů, aby zde absolvovaly již 14. ročník Salzkammergut Trophy. Pro vyhledávače adrenalinu mají pořadatelé připravenu lahůdku - nejdelší trasu Trophy, měřící 211,3 km s převýšením neuvěřitelných 7.049 metrů, která platí za nejtěžší maraton v Evropě. Vedle skvělé kondice musí závodníci disponovat i výbornou výbornou technikou jízdy a mentální odolností.

Mimo tuto extrémní trať je zde připraveno dalších pět náročných tras. Na start 119 km dlouhé trasy se postavil například i světoznámý skokan na lyžích Andreas Goldberger, a dokonce i sám vynálezce horského kola, jednašedesátiletý Američan Gary Fisher. S číslem 1 vyrazil na nejdelší trať (211,3 km) trojnásobný vítěz Vuelty a velký pomocník Lance Armstronga na Tour de France, Roberto Heras. Tato trasa s příznačným označením "extreme" na sebe strhávala největší pozornost jak závodníků, tak přihlížejících. Ti, kteří nezávodili na této extrémní trase, si mohli vybrat tratě o délkách 119 km, 71 km, 54 km, 37 km a 27 km. K početné účasti na letošním Salzkammergut Trophy přispělo kromě krásy Solné komory, věhlasu a kvality závodu také počasí.

Ve startovním poli byli opět velmi silně zastoupeni čeští závodníci, kteří tvořili s Němci tradičně nejpočetnější skupinu zahraničních účastníků. České barvy byly velmi často vidět i na stupních vítězů. Trasu 119 km zdolal nejrychleji český profesionální biker Jan Hruška v čase 5:02:51, na trati dlouhé 54 km dominoval Jan Fojtík časem 2:11:24 (oba Nissan Dolák).

Trasu "extreme" nejrychleji zdolal domácí Wolfgang Krenn (Bike Team Kaiser) ve skvělém čase 10:26:00. Šestnáct minut za ním dojel na celkovém třetím místě český profík Radoslav Šíbl (4Ever Cyklo Bulis).

Na startu 211,3 km dlouhé "extreme" trati již v 5 hodin ráno nechyběl mezi třiasedmdesáti českými závodníky (celkem startovalo 500 cyklistů) i Pačák Dan Polman. V časovém limitu, který byl stanoven na 16 hodin, přijelo pouze 386 startujících, což dle minulých závodů není vzhledem k obtížnosti neobvyklé. Dan Polman dojel v tomto extrémně těžkém závodě na 15. místě, když mu chybělo patnáct minut do dvanácti hodin, což lze pokládat za velký úspěch tohoto packého bikera.

"Do Bad Goisern jsem odjel tentokráte s tátou, který mi dělal servismana. V rámci možností pomohl na trati i s občerstvením a také udělal pár fotek ze závodu. Dal jsem si cíl zdolat tuto extrémní trasu pod 12 hodin a umístit se do čtyřicítky. Samozřejmě s vědomím, co mě čeká, jsem na start nastupoval s patřičným respektem. Před námi byla prakticky stejná porce kilometrů a výškových metrů jako během nedávného čtyřdenního etapového závodu Alpentour Trophy, ale tentokráte na jeden zátah během jednoho dne. Jelo se mi dobře, do kopců jsem z velké části závodu neměl problémy a také těžké promočené sjezdy plné uklouzaných vápencových balvanů jsem zvládal dobře. Ani v jednom jsem nespadl, ale mnohdy to bylo na hraně. Ukočírovat kolo v technických pasážích ve druhé polovině závodu, kdy již chybí síla a také potřebná koncentrace, není vůbec jednoduché. Neminula mě ani značná krize, která mě zastihla přibližně po 160 kilometrech na klíčovém předposledním stoupání. Zde jsem bohužel hodně podcenil zásoby pití a ostré slunce ze mne vysálo poslední zbytky tekutin. Začaly mě chytat křeče do lýtek i stehen a musel jsem hodně zpomalit. Tady jsem se bohužel propadl o dvě místa. Na "občerstvovačce" jsem se zase oklepal, ale šance na sjetí kluků přede mnou už byla prakticky nereálná," popisuje zážitky ze závodu Dan Polman.

"Nakonec jsem měl v cíli důvod k velké radosti, protože jsem dojel celkově na 15. místě, když ve své kategorii jsem skončil sedmý. Velice mě potěšil i čas 11:45:55. Po několika smolných závodech mi konečně fungovalo kolo, tak jsem si zase spravil chuť. Patnácté místo v celkovém pořadí na tak prestižním závodě považuji za jeden ze svých nejcennějších výsledků," dodal Polman. (bas)

Výsledky "extreme" - 211,3 km:

1. Wolfgang Krenn (Rakousko) 10:26 (20,3 km/h)

2. Stefan Danowski (Německo) 10:28:09 (20,2 km/h)

3. Radoslav Šíbl (ČR) 10:42:08 (19,7 km/h)

4. Karel Hartl (ČR) 10:48:56 (19,5 km/h)

15. (v kat. 7.) Daniel Polman (ČR - Lidé&hory DURATEC) 11:45:55 (18 km/h)

210. (v kat. 104.) Jan Pomikálek (ČR - MTB team Hořice) 14:26:42

Foto: Pavel Polman Na prvním snímku před pátou ráno na startu, další dva snímky jsou z jednoho z nejatraktivnějších úseků závodu - přejezdu po skalní římse Ewige Wand. Poslední dva snímky zachycují Dana Polmana v cíli s 211,3 kilometry a 7.049 metry převýšení v nohách.

foto

foto

foto

foto

foto