Dan Polman závodil v Seiffenu

09. 08. 2011 Cyklistika « zpět

Nová Paka - Známý packý biker Dan Polman vyměnil v neděli Alpy, kde je častým účastníkem bikových závodů, za německý Seiffen v Krušných horách. Účastnil se zde nejstaršího MTB maratonu v Evropě Erzgebirgs-Bike-Marathon.

Počasí se stalo tentokrát největším soupeřem účastníků tohoto náročného závodu. Trať vedoucí v lesích na německé straně Krušných hor se vyznačovala hodně těžkým terénem s mnoha blátivými úseky a naprostým minimem částí asfaltových. Několik dnů před závodem pršelo, a tak už před startem bylo jasné, že závod bude nejen těžkou zkouškou pro bikery, ale také zkouškou odolnosti jejich kol.

Na start hlavního závodu o délce sto kilometrů s převýšením 2400 m se postavilo přes 400 závodníků. V mezinárodní konkurenci nechybělo ani čtyřicet českých bikerů. Náročné podmínky si vyžádaly velkou "úmrtnost" startujících, kterých dojelo do cíle pouhých 250.

Nejlépe si s nástrahami velmi těžké trati, a také se soupeři, poradil domácí profesionální biker René Tann, který ujel jednomu z nejlepších českých bikerů Janu Hruškovi o osm minut. Dan Polman dojel jako třetí nejlepší Čech na 30. místě, ve své kategorii byl čtrnáctý.

"Od poloviny závodu se vlivem lijáku proměnily cesty v potoky a bylo to hodně náročné. Rozbila se mi přední brzda, a tak od půlky závodu jsem jel jen se zadní, což je v blátivých sjezdech něco jako jízda na saních. Jednu takovou jízdu jsem taky zakončil pádem. Byl to handicap, ale v takové slotě to k závodu patří - málokomu kolo vydrží pracovat na sto procent. Své očekávání, umístit se do třicítky, jsem si splnil. Je pravda, že některé sjezdy jsem musel sbíhat, ale pravděpodobně bych se ani s funkční brzdou mezi prvních dvacet nevešel," podělil se se svými dojmy ze závodu Dan Polman. (bas)

Výsledky: 1. René Tann (Black Tusk Raicing Team) 03:53:05, 2. (v kat. 1.) Jan Hruška (Nissan Dolák) 04:01:08, 13. (v kat. 7.) Pavel Oudes (Bike Racing Sušice) 04:23:51, 30. (v kat. 14) Daniel Polman (lidé&HORY Duratec) 04:41:46.