Jirka Šorm mistrem ČR v žákovské cyklistice

30. 08. 2011 Cyklistika foto: 1 « zpět

Nová Paka - Mladý novopacký cyklista Jirka Šorm, patřící svým věkem do žákovské kategorie, se spolu s trutnovským žákem Lukášem Slavíkem z Arche Loko Trutnov stali mistry České republiky v časovce dvojic v Příbrami. Dvojice, která si domluvila spoluúčast na MČR již v dubnu, zvítězila na značně zvlněném, a tudíž i náročném terénu díky vysokému rychlostnímu průměru a velmi dobré taktické spolupráci. K dobré technické připravenosti před MČR přispěla i spolupráce s reprezentantem ČR v dlouhém triatlonu Rudou Coganem.

V časovce jednotlivců na silnici na tomto mistrovství skončil Jirka Šorm na výborném pátém místě, když jeho parťák ze stíhačky dvojic závod vyhrál.

Další závod na MČR žactva - hladký silniční závod jednotlivců - se jel za bezvětří na nenáročném profilu tratě. Taktikou svázaný závod prakticky neumožňoval úniky jednotlivců. Celý peloton měl poměrně nízké tempo a závodníci se většinou spoléhali na závěrečný finiš. Bohužel přibližně kilometr před cílem došlo na špici pelotonu k hromadnému pádu, který více či méně postihl 40 cyklistů. Pád pak značně ovlivnil celkové pořadí mistrovského závodu. Jirka Šorm zůstal sice na kole, ale ztráta rychlosti mu neumožnila dosáhnout lepšího než patnáctého místa.

V letošní cyklistické sezoně se packá cyklistická naděje, která závodí za CK Carla Dvůr Králové a je rovněž členem pražského Sportovního centra mládeže, zúčastnila i nejprestižnější žákovské soutěže, Českého poháru silničních závodů, který zahrnoval celkem 20 závodů. V této náročné a kvalitně obsazené soutěži se Jirka Šorm s devíti starty umístil na čtrnáctém místě, když k lepšímu umístění mu chyběla účast na více závodech. V seriálu se mu podařilo jednou zvítězit, v již zmiňovaném závodu dvojic na MČR, a za zmínku stojí i jeho tři výborná čtvrtá místa.

Mladý Jirka potvrzuje přísloví, že jablka nepadají daleko od stromu. Jeho otec byl za mlada v juniorské reprezentaci naší republiky a v současné době, mimo to, že se hodně věnuje přípravě svého syna, se často zúčastňuje závodů veteránů. (bas)

Foto: Jiří Šorm

foto