Novopačtí a jičínští bikeři na Žacléřské sedmdesátce

04. 10. 2011 Cyklistika foto: 1 « zpět

Žacléř - Tradičně na svatého Václava se sjeli bikeři do Žacléře, aby si na sklonku závodní sezony dokázali, že umí závodit nejen v jednotlivcích, ale i ve tříčlenných družstvech. "Máme ideální podmínky," přidávali soutěžící k pozdravu a opravdu lepší podmínky si už ani nešlo představit. Krásné počasí umožnilo nádherné výhledy na východní část Krkonoš, ale bikeři ze 120 zúčastněných družstev, na trati vedoucí převážně po Rýchorském hřebeni a jeho okolí, měli jiné starosti než se kochat přírodními krásami. Na prvních padesáti kilometrech sedmdesátky byla čtyři náročná stoupání, závěrečných 20 km jeli cyklisté po dobré rovinaté cestě.

Tato soutěž tříčlenných družstev na trati MTB maratonu má svá specifická pravidla. Závodníci družstva musí společně projet kontrolami a cílem. V cíli se měří čas poslednímu členovi družstva. Členové družstva si mohou navzájem pomáhat například při občerstvování nebo defektu.

Na Rýchorách bojovalo i několik volně sestavených družstev bikerů z našeho regionu. Na 70 km dlouhé trase se mezi dvaasedmdesáti trojicemi (dojelo jich 70) umístil nejlépe tým lidé&HORY Duratec Lomnice-Paka ve složení Daniel Polman, Ondřej Mikule a Martin Kohl. Tento tým časem 3:01:02 skončil na sedmém místě. O místo za nimi v čase 3:04:27 do cíle dojelo družstvo MTB Nová Paka ve složení Rudolf Cogan, Petr Kordík a Pavel Kubín. Souboj těchto dvou týmů krátce okomentoval Ruda Cogan: "Šlo samozřejmě o prestižní záležitost v rámci Nové Paky. Na trati se ukázalo, že Dan Polman byl ve svém týmu nejlepší, zatímco já nejhorší. Naše družstvo vzhledem k přetržení řetězu u mého kola a dalšímu defektu, kdy jsme ztratili drahocenný čas, nemohlo družstvu pod vedením Dana Polmana konkurovat."

Delší trasu zvládl dle předpokladů nejrychleji tým BMC SAVO Racing složený z českých elitních bikerů Martina Horáka, Tomáše Vokrouhlíka a Michala Kaněry, kteří trať zdolali v čase 2:37:42.

Na kratší trasu dlouhou 48 km odstartovalo celkem šestačtyřicet bikerů a bikerek. Velmi dobře se dařilo trojici žen z podkrkonošských měst ve složení Lucie Blažková, Lucie Vlášková, Jana Riedlová. Tento tým s názvem Krkonošské lvice dosáhl času 2:37:25, v kategorii "ženy 48" tak obsadil pěkné třetí místo. Dobře se na kratší trase dařilo i smíšené trojici 3 von Jičín (Aleš Bílek, Eva Trmatová a Štěpán Trmata). Časem 2:30:46 skončili jako devátí v kategorii "open". Nejrychleji 48kilometrovou trasu projela trojice jezdců z hradeckého oddílu HSK-cycling team ve složení Petr Pilnáček, Roman Šťastný a Lukáš Čáp, kteří dosáhli času 1:57:29. (bas)

Zleva Mikule, Polman a Kohl. Foto: Šárka Polmanová

foto