Lužany "vyhrál" druhý Martin Duczynski, Jaroslav Fiala vítězství obhájil

03. 01. 2012 Šachy « zpět

Lužany - Na 34. ročník tradičního Silvestrovského šachového turnaje v Lužanech se přihlásilo přes sedmdesát hráčů, a tak se očekávala velká účast. Přijeli staří známí v čele s obhájcem desetinásobného vítězství Jaroslavem Fialou z Jičína, ale i hráči, kteří zde byli poprvé. Do Lužan se už dávno nejezdí jen z blízkého okolí, zastoupen byl Středočeský a Liberecký kraj. Je to nejen soupeření za šachovnicí, ale i vzájemné setkání kamarádů.

Ti, co přijeli, se dostavili včas a už před devátou hodinou bylo vše připravené k zahájení prvního kola. Deset přihlášených se nedostavilo, i tak k šachovnicím usedlo 96 šachistů. Patnáct hráčů má ELO přes 2000 a o kvalitě turnaje svědčí i průměrné ELO prvních 30 hráčů, které bylo 2018, a ještě sedmdesátý hráč startovního pole měl ELO 1611. Čelo startovního pole je tedy velmi vyrovnané. Jičín i Hořice přijely se silnými sestavami, jsou tu ale i další hráči, kteří by na vítězném místě rádi vystřídali Fialu.

Při švýcarském systému se v prvním kole proti sobě posadí hráči s velkým rozdílem výkonnosti, a tak výsledky je možné většinou předpovědět. Překvapení na úkor silnějších připravil domácí Splítek a Dostálek z Kostelce nad Orlicí, kteří porazili své papírově silnější soupeře. V druhém kole utrpěli ztrátu další dvoutisícovkáři, obrali je o body Němec z Lípy, Čermák z Hradce Králové a Matouš z Libštátu.

Ve třetím kole si další zářezy dvoutisícovek připsali Hlavatý ze Sobotky, Trojan z Vrchlabí a Lukša ze Sendražic. Ve vítězném tažení pokračoval dost překvapivě domácí Splítek, a zahrál si tak mezi elitou na čtvrté šachovnici. V dalším kole ztratil bod jeden z favoritů Tomáš Kraus z Hořic s Kovářem z Vrchlabí.

V polední přestávce po pátém kole na prvním místě kraloval s pěti body Fiala sledován s půlbodovou ztrátou Duczynským z Jičína, Vltavským z Turnova a Záhorbenským z Bakova. Dalších osm hráčů už mělo ztrátu celý bod.

Po krátkém vydechnutí a občerstvení proti sobě zasedli první dva, kolegové z Jičína, a Fiala byl donucen k rezignaci. Čelo se vyrovnalo, Duczynski na čele měl pět pronásledovatelů s půlbodovou ztrátou. Dopředu se začal tlačit čtrnáctiletý Jan Macháň z Hradce Králové, který na nedávném Mistrovství ČR mezi staršími juniory získal bronzovou medaili. Tady porazil Krause a posunul se už na čtvrté místo, na šesté místo se dostal další mladík, šestnáctiletý Šedivý z Hořic, oba jen půl bodu za druhým Fialou.

Osmé kolo přineslo zaváhání Duczynského, kterému půlku bodu sebral Nálevka z Lázní Bělohradu. Macháň i Fiala pokračovali ve vítězném tažení a zajistili si tak výhodnou pozici před posledním kolem. Rozhodnuto ale ještě nebylo.

V posledním kole Fiala nenechal nikoho na pochybách, kdo to v Lužanech vyhraje, porazil Vltavského a po remíze Duczynského s Macháněm se s 8 body stal vítězem. Už loni někdo prohlásil, že do Lužan se jezdí bojovat o druhé místo, protože to první bere Jaroslav Fiala z Jičína. Už pojedenácté se to potvrdilo.

S nadsázkou je možné říci, že lužanský turnaj vyhrál druhý Martin Duczynski se 7,5 body, jediný hráč, který neokusil hořkost porážky. Třetí skončil Jaroslav Záhorbenský z Bakova, čtvrté místo obsadil Jan Macháň a páté Petr Nálevka z Lázní Bělohradu, všichni se 7 body. Na šestém, sedmém a osmém místě skončili oddíloví kolegové z Hořic Martin Šedivý, Petr Tázlar a Tomáš Kraus (6,5 bodu). Deváté místo obsadil Lubomír Novotný z Jičína a první desítku uzavřel Pavel Postupa z Lysé nad Labem (oba se 6 body).

Hrálo se nejen o celkové vítězství, ale v každé partii také o vítězného slona. Každý hráč vyhrál nejméně jednoho a ty bylo možné vyměnit v občerstvení za kalorie i tekutiny. Celkem se odehrálo 432 partií a rozdalo 342 slonů za vítězné partie.

Na otevřeném turnaji se sejdou hráči od nejmladších po nejstarší, od začátečníků po pokročilé. Je potěšením, že mezi pokročilými těch mladších hráčů přibývá. Cenu pro nejmladšího si odnesl osmiletý Petr Fojt z Nové Paky a cenu pro nejstaršího obdržel jednaosmdesátiletý Zdeněk Mikule z Lomnice.

Domácí skončili přibližně na místech podle nasazení. Josefu Splítkovi se po vynikajících třech kolech přestalo dařit a se 4 body obsadil 59. místo. Se stejným počtem bodů, jen na pomocné hodnocení, skončil Tomáš Málek na 65. místě a Jiří Horáček se 3,5 body obsadil 69. místo.

Poděkování patří všem sponzorům, bez kterých by turnaj nešel uskutečnit. Vyhlášení vítězů, rozdání cen i vzájemné popřání do nového roku proběhly podle plánu do 15 hodin, a tak přípravy na večerní oslavy mohly začít včas. Ladislav Mach