Dan Polman první na úvodním MTB série Cyklomaraton Tour

24. 01. 2012 Cyklistika « zpět

Nová Paka - V sobotu 21. ledna byl v Hradci Králové u rybníka Byřička již tradičně odstartován první MTB závod letošní série Cyklomaraton Tour, RWE Winter Okolohradce.

I přes nepříznivé počasí se na start postavilo přes 150 cyklistických nadšenců, kteří se rozhodli si vyzkoušet svoji formu v lesích okolo Nového Hradce. Po předchozích deštích byl terén značně nasáklý a spolu se sněhovou břečkou, hlubokým blátem a kalužemi probudil bikery ze zimního spánku, když z rovinaté trati udělal velkou zkoušku fyzické a psychické odolnosti. Pořadatelé vytyčili třiadvacetikilometrový okruh, který jeli cyklisté podle výběru jednou nebo dvakrát. Necelá stovka bikerů vyrazila na delší trať dvou okruhů, pětapadesát závodníků se vydalo na kratší trasu jednoho okruhu.

Závodu na dvě kola dominoval Martin Splítek (Rock Machine-Cyklomax) v čase 1:50:21,396, který do cíle dorazil nikým neohrožován s náskokem dvou minut před druhým Vlastimilem Veverkou hájícím barvy stejného týmu. Třetí dojel Petr Pilnáček z hradeckého oddílu HSK cycling team.

Na kratší trati se objevili i tři bikeři z Nové Paky. Tento závod vyhrál novopacký Dan Polman z týmu lidé&HORY Duratec s náskokem téměř jedné minuty před domácím Jaroslavem Hartmanem (HSK cycling team). Dařilo se i dvěma zástupcům týmu BAKAKO Nová Paka, když Martin Fikar obsadil v celkové klasifikaci 15. místo (ve své kategorii byl sedmý) a Petr Jelínek dojel na 30. místě (14.).

"Letos jsem neváhal, na kterou trať se přihlásím. Několik dní před závodem jsem se potýkal s nachlazením a spíše zvažoval, zda vůbec na Byřičku vyrazím. Nakonec byla touha zazávodit si silnější, a tak jsem se přihlásil na jednokolový závod. Když jsem absolvoval ty bahenní lázně a do cíle dorazil na kost promočený, s blátem v očích i v puse, byl jsem rád, že nemusím do druhého kola, které bylo ještě náročnější v tom, že trať byla ještě mnohem rozježděnější. Byl to takový cyklokrosový závod: sníh, bláto, písek, led a pro cyklisty ta nejméně příjemná teplota - lehce nad nulou. I když mně ještě na startu nebylo nejlíp, během závodu se mi postupně jelo líp a líp a do cíle jsem dorazil spokojený," řekl po dojezdu šťastný Dan Polman. (bas)

Výsledky - 23 km: 1. Dan Polman (lidé&HORY Duratec) 58:36,125, 2. Jaroslav Hartman (HSK cycling team) 59:18,185, 3. Aleš Komberc (Hradecký Spinning klub) 59:44,148, 15. Martin Fikar (BAKAKO Nová Paka) 1:04:41,885, 21. Lukáš Munzar (Cykloharant Pecka) 1:07:35,530, 30. Petr Jelínek (BAKAKO Nová Paka) 1:15:41,679, 36. Michal Kubišta (Hořické trubičky Janka) 1:18:59,58.