Závody horských kol v Jičíně

30. 04. 2012 Cyklistika « zpět

Jičín - Jaro se již definitivně probouzí a s ním i přívětivější cyklistické podmínky pro vyznavače tlustých či úzkých gum, tedy cyklisty a cyklistky širokého výkonnostního spektra. Čím dál více cyklistů se zúčastňuje veřejných závodů na horských či silničních kolech. Termínové listiny praskají ve švech. Každý víkend se po celé republice konají desítky amatérských či profesionálních klání. V posledních letech naprosto dominují horská kola. Maratony, "padesátky" či cross country se těší obrovské oblibě u rekreačních cyklistů.

A jičínský region není výjimkou. Naprostá většina závodů je přístupná úplně pro všechny, stačí přilba a kolo.

Největším jičínským závodem, který se letos bude konat již posedmé, je Merida Jičínská 50. Tento MTB půlmaraton si již pevně našel místo v termínové listině cyklistů z regionu. Letos se závod jede v neděli 20. května.

K trase 50 km, která je klasickou variantou závodů tohoto typu, je zařazena i "fit" trať dlouhá 25 km. Lehká kratší distance je vhodná pro všechny cyklisty. Terén je vhodný i pro trekingová kola. Naopak trať 50 km je již pouze na MTB.

Velmi atraktivní kritérium se bude konat právě po dojezdu tohoto závodu. Závod nazvaný FABIO PRODUKT RACE je definován jako "závod po závodě". Nejlepší borci z hlavního závodu si to v Jičíně na Lidickém náměstí rozdají v divácky atraktivní podívané na zhruba 20 minut. Samozřejmostí celého dne je závod dětí téměř všech věkových kategorií.

A aby nebylo závodů málo, tak je připraven středeční pohár pod jménem Merida Jičínská MTB Tour. Jedná se o osmidílný seriál krátkých MTB závodů. V těchto kláních, která jsou na pořadu od května až do srpna, si bude možné zazávodit na okolních kopcích, například Tábor, Bradlec, Kumburk apod.

Pro všestranné sportovce je na druhou polovinu července v Dřevěnici připraven terénní triatlon RYKOT.

Další info o cyklistickém dění naleznete na www.jicinska50.cz či www.fitclubjicin.cz. Petr Kordík