Lukáš Kunt uspěl na 36. ročníku Závodu míru nejmladších

21. 05. 2012 Cyklistika « zpět

Jevíčko - Východočeské Jevíčko hostilo již 36. ročník Závodu míru nejmladších, který je vypsán pro kategorii kadet (chlapci 15-16 let). Tento tradiční mezinárodní etapový závod v minulosti vyhrály současné hvězdy silničního pelotonu jako Peter Sagan nebo Berhard Eisel.

I letos se sešla silná mezinárodní konkurence v podobě reprezentací Dánska, Slovenska, Rakouska, Slovinska a Maďarska. Spolu s dalšími závodníky to nakonec znamenalo 110 závodníků z osmi zemí. Na ty čekaly čtyři náročné etapy, které závodníci absolvovali ve třech závodních dnech.

Hned první etapa prověřila dokonale celý peloton. Celkem 79 km, rychlostní průměr blížící se 40 km/h a čtyři vrchařské prémie s pověstným kopcem Hartinkov rozdrobily peloton do malých skupin. Už v první etapě se ukázali jako velice silní reprezentanti Dánska a Slovenska, kteří nakonec získali i etapové vítězství pro Davida Zverka.

Druhý závodní den byly na pořadu hned dvě etapy. Ráno kratší okruhový závod, který pro sebe získal v hromadném dojezdu Slovinec Manuel Bedenik. Odpolední královská etapa o délce 75 km zavedla cyklisty opět do kopců v okolí Jevíčka. Jelo se ostře již od startu. Po čtyřech vrchařských a jedné rychlostní prémii se jako první do cíle dostal dánský reprezentant Magnus Klaris.

Závěrečná časovka na 15 km potvrdila převahu zahraničních závodníků, vyhrál Slovinec Jerkič v rychlostním průměru téměř 45 km/h.

Závodu se zúčastnila i kompletní česká špička, které se etapový závod započítával do bodování v Českém poháru. Jičínský závodník Lukáš Kunt (Remerx Merida team Kolín) si jako "prvoročák" v této věkové kategorii počínal velice zkušeně a zejména v dlouhých kopcích ukázal svou sílu. V závěrečné časovce pak potvrdil celkově 22. místo, mezi českými závodníky pak obsadil vynikající 5. příčku. (jk, km)

Celkové výsledky:

1. David Zverko (5:04:15)

2. Magnus Bak Klaris (5:05:15)

3. Tobias Morch Kogsted (5:06:40)

22. Lukáš Kunt (5:14:06)

48. Jiří Šorm (5:26:18)