Vendula Kuntová úspěšná na tratích Světového poháru

28. 05. 2012 Cyklistika foto: 1 « zpět

Jičín - Jičínská cyklistka Vendula Kuntová, hájící barvy celku GT bicycles oportunity, si ve Světovém poháru horských kol XCO vede nad všechna očekávání. Jako takřka nejmladší z celého pelotonu závodnic v kategorii U23 (ženy do 23 let), kde startuje prvním rokem, dokázala dvakrát v letošních pohárových závodech získat cenné postavení ve druhé desítce.

Letošní sezonu světového poháru zahájila v belgickém Houffalize celkově 21. místem a v Novém Městě na Moravě se umístila ještě o dvě příčky lépe. Již v Novém Městě na Moravě ukázala svou technickou vybavenost, když jako jedna z mála žen dokázala v nové technické sekci BMX skákat s přehledem závěrečný dvojskok, což přivádělo do varu všechny přihlížející. Celý závod se jičínská bikerka držela "na dostřel" 15. příčky, ale pár drobných chyb v závěrečném výjezdu a víc snahy, než bylo zdrávo, ji zařadily na 19. pozici. Na úřadující mistryni ČR Jitku Škarnitzlovou ztratila pouhých 7 vteřin.

Zatím poslední letošní zastávkou Světového poháru bylo francouzské La Bresse. A rozhodně bylo na co koukat. Už páteční trénink stál mnoho závodníků spoustu krve z odřenin a ti méně šťastní, nebo spíš technicky méně vybavení, skončili na chirurgické ambulanci, kde se rozdávala sádra ve velkém. Jak by také ne, když trať závodu stavěl bývalý sjezdař a bratr nejslavnějšího francouzského závodníka Juliena Absolona. Však se také na páteční poradě poprvé v historii ozývala kritika náročnosti a nebezpečnosti zdejšího okruhu. Pořadatelé se však nedali, a tak se závodníci museli s nástrahami trati popasovat.

Závod žen v kategorii U23 odstartoval v 11.30 a od začátku se vše vyvíjelo pro jičínskou cyklistku skvěle, když v závěru zavádějícího kola byla už na 10. místě. Poté přišla studená sprcha. Zezadu do ní v místě zúžení najela kanadská reprezentantka takovým způsobem, že sama skončila na zemi. Kuntová pokračovala dál, ale už bez možnosti řadit! Do mechanického depa, kde je možné provést opravu kola, to v té chvíli bylo dobré 2 km do kopce a poté 1 km sjezdu. Situace, která byla jak se říká na "ručník do ringu", ale Vendulu motivovala k dalšímu boji. Vyběhla na vršek kopce a v následném technicky těžkém sjezdu ukázala místním fandům, kterých bylo podél trati snad 15 tisíc, jak dokáže sjet i tu nejtěžší pasáž trati bez mrknutí oka.

V cíli prvního kola to bylo 31. místo a více než dvouminutová ztráta na první dvacítku. Jičínská bojovnice však po opravě v depu začala jednu závodnici po druhé dojíždět a nechávat za sebou. Koho nedojela do kopce, neměl šanci ve sjezdu, a tak se po neskutečně bojovném výkonu propracovala až na konečné 17. místo. Škoda úvodní kolize, podle času kol a porovnání se soupeřkami by to zcela jistě dalo na elitní desítku. I tak vládla v cíli veliká spokojenost a radost.

Kuntová si parádními výkony vybojovala i účast na ME v Moskvě, ale vzhledem k vysokým nákladům na účast tento závod vynechá a soustředí se na případnou účast na mistrovství světa. (km, jk)

Vendula Kuntová na trati závodu Světového poháru horských kol ve francouském La Bresse. Foto: Janka Štefková

foto