Vendula Kuntová stříbrná na MČR a jede na mistrovství světa

30. 07. 2012 Cyklistika foto: 1 « zpět

Pec pod Sněžkou - V srdci Krkonoš, v Peci pod Sněžkou, se v minulých dnech jelo mistrovství České republiky horských kol v cross-country.

Celkem se rozdávalo 12 sad medailí a mistrovských dresů. Pořadatelé si pro závodníky připravili opravdu "horský okruh" s velkým převýšením a mnoha technickými úseky ve sjezdech.

Počasí udělalo s tratí své a po nočním lijáku se stala většina sjezdů takřka nesjízdnými. I bikeři z kategorie muži elite některé úseky raději běhali, po pádu v jednom z takových úseků odstoupil ze závodu i olympionik Jan Škarnitzl.

Již od rána měli příznivci z Jičínska komu fandit, v nejpočetnější kategorii KADET měli hned tři nováčky. Lukáš Kunt z Jičína měl vlivem zdravotní pauzy na startu nevýhodnou pozici, ale bojovným výkonem se nakonec dostal do spurtu o pozice na konci elitní desítky a vybojoval devátou příčku. Z dalších zástupců regionu Martin Šubr skončil na 26. místě a Jirka Šorm na 37. místě.

Kategorie juniorů jela čtyři kola a také zde brali Jičíňáci devátou příčku zásluhou Víta Řeháka, Václav Vomáčko projel cílem sedmnáctý a hořický Tomáš Kalojiros dojel na 20. místě.

V kategorii žen jsme měli největší želízko v ohni, osmnáctiletou Vendulu Kuntovou. Ta si při premiérové sezoně v této kategorii získala respekt soupeřek a pravidelně se umísťuje v popředí výsledkových listin. Hned od startu tato slova potvrzovala i při mistrovském závodě, když se v prvním kole ve vedení závodu střídala s dosavadní suverénkou Jitkou Škarnitzlovou. Obě závodnice z kategorie ženy U23 brzy dojely i ženy startující v kategorii ženy elite, které startovaly s náskokem tří minut.

V závěru 2. kola Škarnitzlová malinko poodskočila a nakonec obhájila titul Mistryně ČR z loňského roku. Vendula Kuntová měla zpočátku velice dobře našlápnuto své soupeřce obhajobu ztížit, v několika technických pasážích se dostala i do vedení závodu. Nachlazení ale udělalo své a musela po druhém kole nepatrně zvolnit. I tak ale získávala od diváků pochvalné ovace, když některé technické úseky trati jako jediná žena zdolávala v sedle bicyklu. Z druhého místa na mistrovství ČR, které je obrovským úspěchem, byla v cíli trochu zklamaná. "Měla jsem na víc a na Jitku jsem si na této trati věřila. Bohužel mě dva dny trápí nachlazení a to se trochu na výkonu projevilo. Dnes byla potvrzena moje nominace na mistrovství světa, na které se pokusím opět dobře připravit," řekla po závodě Vendula. Na třetí závodnici v kategorii najela Kuntová více než tři minuty. (km, jk)

Vendula Kuntová na trati MČR v Peci pod Sněžkou, kde vybojovala stříbro. Foto: M. Kunt

foto