Vendula Kuntová v elitní desítce na trati Světového poháru

06. 08. 2012 Cyklistika « zpět

Jičín - Týden po úspěšném mistrovství republiky horských kol v cross-country se jel další závod Světového poháru. Tuto "generálku" na olympijské hry a mistrovství světa přivítalo světoznámé francouzské alpské středisko Val d'Isere.

Nováček mezi pořadateli závodů SP připravil trať velice náročnou na kondici závodníků, především vzhledem k profilu a nadmořské výšce až 1920 metrů nad mořem.

Jičínská závodnice Vendula Kuntová, stříbrná z letošního mistrovství ČR, měla svůj závod na programu v sobotu odpoledne, ale kvůli aklimatizaci na nadmořskou výšku se s týmem dopravila do dějiště závodu již ve středu. Bylo tak dost času na poznání a najetí trati závodu. "Žádná velká technika, jen pořád nahoru a dolů a většinou po úzkých pěšinách, kde se nedá moc předjíždět," řekla o trati před závodem Kuntová. Bylo jasné, že hodně důležitý bude start. V sobotu se na něm sešla opravu skvělá konkurence, které jičínská závodnice velice zdatně konkurovala.

Hned po startu se Vendula zařadila na třetí místo za největší favoritky, Jolandu Neff ze Švýcarska a Janu Belomonyu z Ukrajiny. Dlouho však tuto pozici neudržela a následkem malinko "přepáleného" startu se propadla na 15. pozici, která ale byla stále nad všechna očekávání.

Poté však navíc začala velkou stíhací jízdu a předjížděla jednu závodnici za druhou. Bohužel ji několikrát zbrzdil pád soupeřek, ale Kuntová je velká bojovnice a ještě v posledním kole dokázala sjet 40sekundový náskok soupeřky na desáté příčce. Ve spurtu jí pak nedala nejmenší šanci a v cíli z tohoto výkonu bylo skvělé umístění v elitní desítce. Jedná se o nejlepší výsledek jičínské bikerky v kariéře, který potvrdil její vzrůstající formu.

Dalším velkým letošním závodem bude začátkem září mistrovství světa v rakouském Seefeldu, kde závodnice z Jičína nebude chybět. (km, jk)