Lukáš Kunt vybojoval desáté místo v závodě Superprestige v Gietenu

26. 11. 2012 Cyklistika foto: 2 « zpět

Jičín - Sbírat první zkušenosti na světových závodech se o víkendu vydal nadějný jičínský cyklista Lukáš Kunt (REMERX MERIDA team Kolín). Čekaly ho dva závody, první v rámci Světového poháru v belgickém Koksijde a druhý v holandském Gietenu.

Belgické Koksijde, dějiště minulého závodu MS, je zcela specifické. Trať vede na vojenské základně a převážně po hlubokých pískových pasážích. Na startu kategorie kadetů se s Lukášem sešlo 35 cyklokrosařů z Belgie, Nizozemska, Velké Británie, Itálie, Švýcarska, Německa a Francie. Lukáš Kunt zde jel svůj první velký mezinárodní závod a trochu doplatil na start ze zadní řady. Postupně se však propracovával dopředu a nakonec dojel do cíle na výborném 16. místě. "Je to úplně něco jiného než u nás, takovou trať jsem v životě nejel a moc mně neseděly výběhy v hlubokém písku. Ale je to pro mě skvělá zkušenost a s výsledkem jsem opravdu spokojený," řekl po závodě Lukáš.

Hned druhý den, o 440 kilometrů dále, v holandském Gietenu dostal Lukáš Kunt možnost závodit v závodě slavné cyklokrosové série Superprestige. Zde se na startu sešlo 54 závodníků z pěti zemí. Lukáš se opět musel probíjet ze zadních pozic, ale zdejší blátivá až bahnitá trať mu seděla o poznání lépe. Postupně dojížděl a předjížděl soupeře a cílem doslova prolétl na vynikajícím desátém místě. "Tak dobré jsem to ani nečekal, včerejší závod byl v nohách hodně znát, ale to bláto mi fakt vyhovovalo. Jen škoda, že jsem jel ze zadní řady, jinak si myslím, že bych jel o bednu," řekl šťastný Lukáš v cíli a vysloužil si i pochvalu od reprezentačního trenéra Stanislava Bambuly.

Cyklokrosová sezona vyvrcholí 8. prosince na tradiční trati v Lounech Mistrovstvím České republiky. (mk)

Foto: M. Kunt

foto

foto