Vítězem šachového turnaje v Lužanech Tomáš Kraus z Hořic

07. 01. 2013 Šachy « zpět

Lužany - Na 35. ročník tradičního Silvestrovského šachového turnaje v Lužanech se předběžně přihlásilo téměř sedmdesát hráčů, a tak se očekávala velká účast. Přijeli staří známí v čele s obhájcem jedenáctinásobného vítězství Jaroslavem Fialou z Jičína, ale i čerstvý mistr republiky v bleskovém šachu Tomáš Kraus z Hořic. Přijeli ale i hráči, kteří v Lužanech byli poprvé. Do Lužan už se dávno nejezdí jen z blízkého okolí, a tak zastoupen byl i Středočeský a Liberecký kraj. Je to nejen soupeření za šachovnicí, ale i vzájemné setkání kamarádů.

Ti, co přijeli, se dostavili včas a už před devátou hodinou bylo vše připravené k zahájení prvního kola. Několik přihlášených nepřijelo, i tak ale k šachovnicím usedlo 86 šachistů. Čtrnáct hráčů má ELO přes 2000 a o kvalitě turnaje svědčí i ELO prvních 30 hráčů, které bylo 2004, a ještě padesátý hráč startovního pole měl ELO 1684. Čelo startovního pole je tedy velmi vyrovnané. Jičín i Hořice přijely se silnými sestavami, jsou tu ale i další hráči, kteří by na vítězném místě rádi vyměnili Fialu.

Při švýcarském systému se v prvním kole proti sobě posadí hráči s velkým rozdílem výkonnosti, a tak výsledky je možné většinou předpovědět. K první šachovnici zasedl horký favorit Tomáš Kraus a překvapení na úkor silnějších připravili lomnický Volman, který remizoval s Fialou, a hradecký Kuta a valdický Machovec, kteří svým papírově silnějším soupeřům sebrali také půl bodu. V druhém kole utrpěli ztrátu další dvoutisícovkáři, obrali je o body Michel z Hronova, Šedivý z Nového Bydžova, Lamač z Turnova, Vojtěch Kykal z Lázní Bělohradu, Kovář z Vrchlabí a Pištěk z Valdic. Ve třetím kole si další zářezy dvoutisícovek připsali Flašar z Hořic, opět Lamač, Vojtěch Kykal a Šedivý. V dalším kole ztratil půl bodu jeden z favoritů Tomáš Kraus z Hořic s Nálevkou z Lázní Bělohradu, o druhý bod přišel jičínský Duczynski s Douskem z Hořic a najednou už nebyl nikdo s plným počtem bodů.

Páté kolo proběhlo bez velkých překvapení, a o polední přestávce tak na prvním místě kralovali se čtyřmi a půl body Tomáš Kraus, Petr Tázlar z Hořic a Jaroslav Fiala. Dalších pět hráčů mělo půlbodový odstup.

Po krátkém vydechnutí a občerstvení proti sobě v šestém kole zasedli první dva, kolegové z Hořic, a rozešli se po velmi bojovné partii smírně. Fiala byl donucen k rezignaci, ale stále byl na dosah špičce. Hořickou dvojici na čele doplnili Rychna a Novotný z Jičína. Pronásledovatelů s půlbodovou ztrátou už bylo devět.

V sedmém kole si to na prvních dvou šachovnicích rozdaly Hořice proti Jičínu a Novotný ani Rychna neuspěli. Počet pronásledovatelů s půlbodovou ztrátou se zmenšil na pět. Dopředu se tlačili mladí Kožúšek z Polabin, Ptáček z Ortelu Hradec Králové, Šedivý z Nového Bydžova, V. Kykal z Lázní Bělohradu a Šafařík z Hořic. Fiala podruhé prohrál a dvě kola před koncem bylo jasné, že už prvenství neobhájí.

Osmé kolo rozhodlo o osamostatnění Krause na čele, když porazil Šafaříka, Tázlar prohrál s Kožúškem a V. Kykal remizoval se Šedivým. Duczynski od pátého kola přestal rozdávat body a trpělivě se posouval dopředu mezi šestibodové, ještě měl naději na loňskou obhajobu druhého místa.

V posledním devátém kole Tomáš Kraus nenechal nikoho na pochybách, kdo to v Lužanech tentokrát vyhraje. Zvítězil nad V. Kykalem a s osmi body obsadil první místo. Duczynski porazil Kožúška, Rychna zvítězil nad Ptáčkem a Tázlar porazil Šedivého.

Dosavadní lužanský král, jedenáctinásobný vítěz Jaroslav Fiala, předal žezlo do správných rukou. Tomáš Kraus z Hořic potvrdil, že mistrovský titul z MČR juniorů v blesku mu patří právem. Jediný z celého startovního pole nezakusil hořkost porážky, povolil soupeřům v devíti patnáctiminutovkách pouze dvě remízy a zvítězil s náskokem celého bodu.

Na druhém až čtvrtém místě rozhodovalo při rovnosti sedmi bodů až pomocné kritérium. Druhý skončil Lukáš Rychna, třetí Martin Duczynski, oba z Jičína, a čtvrtý Petr Tázlar z Hořic. S šesti a půl body skončili pátý Daniel Kožúšek z Polabin, šestý Jaroslav Fiala z Jičína, sedmý Jaroslav Flašar z Hořic, osmý Pavel Postupa z Lysé n/L a devátý Lubomír Novotný z Jičína. Desítku uzavřel se šesti body Martin Šedivý z Nového Bydžova. Mezi ty, kteří získali také šest bodů, patří na dalších místech Vojtěch Kykal, Vojtěch Wagner a Jan Kohout, který doplnil pětici jičínských hráčů v první patnáctce.

Hořice a Jičín s převahou obsadily většinu předních míst. Dobrá zpráva nejen pro lužanský turnaj, ale pro celé šachové hnutí. Mladí ukazují, že umí hrát šachy, a obsazují čelní pozice. Mezi první patnáctkou je osm hráčů ve věku do 20 let, kteří mají sportovní dráhu před sebou a určitě o nich ještě uslyšíme.

Hrálo se nejen o celkové vítězství, ale v každé partii i o vítězného slona. Každý hráč si za vyhranou partii mohl jít poukázku vyměnit za občerstvení k doplnění kalorií i tekutin. Celkem se odehrálo 387 partií a rozdalo 328 slonů za vítězné partie. Nejvíce remíz, celkem pět, uhrál Ladislav Kovář z Vrchlabí.

Na otevřeném turnaji se schází hráči od nejmladších až po ty nejstarší, od začátečníků až po ty "pokročilé". Je potěšením, že mezi pokročilými mladších hráčů přibývá. Cenu pro nejmladšího si odnesl osmiletý Jáchym Janouch z Jičína a cenu pro nejstaršího obdržel dvaaosmdesátiletý stále aktivní šachista Zdeněk Mikule z Lomnice.

Z domácích hráčů se nejvíc dařilo Jiřímu Horáčkovi, který skončil se čtyřmi a půl body na slušném 41. místě, Petr Bičiště se čtyřmi body obsadil 54. místo. Josefu Splítkovi se tentokrát nedařilo a se třemi a půl body skončil na 70. místě. Pochvalu zaslouží i Jiří Kůtek mladší, který v posledních třech kolech získal plný počet bodů a se čtyřmi body celkem obsadil pěkné 57. místo.

Vyhlášení vítězů, rozdání cen, poděkování všem sponzorům, bez kterých by turnaj nešel uskutečnit, i vzájemné popřání do nového roku proběhly podle plánu do 15 hodin, a tak přípravy na večerní oslavy mohly začít včas. Ladislav Mach