Jičínští cyklisté triumfovali na sprintech Českého poháru

04. 06. 2013 Cyklistika foto: 6 « zpět

Jičín - Jičínští cyklisté týmu Remerx-Merida Kolín na sebe výrazně upozornili na historicky prvním Českém poháru v disciplíně XCE (cross country eliminator), která se jela v sobotu v pražských Řepích.

Tato nová, divácky velice zajímavá a stále populárnější disciplína kandiduje na zařazení do programu olympijských her. Jedná se o sprint na trati dlouhé okolo kilometru, kdy do rozjížděk postupují nejlepší závodníci na základě kvalifikačních časů. Poté startují vždy čtyři jezdci najednou a první dva postupují.

Trať závodu byla poznamenána dlouhotrvajícími dešti, které pokračovaly i po celé odpoledne. Pořadatelé museli dokonce kvůli bezpečnosti závodníků vynechat část trati. Jičínským závodníkům se dařilo. Lukáš Kunt, závodící v kategorii kadetů (ročníky 1997/98), nedal soupeřům žádnou šanci, vyhrál svoji rozjížďku a prošel až do finále, kde také s přehledem zvítězil.

Junior Vašek Vomáčko postoupil do kvalifikace se šestým nejlepším časem. První rozjížďku suverénně vyhrál. Ve finále, vinou opožděného startu, dorazil na začátek cílové rovinky až na třetím místě, ale v závěrečném spurtu se mu podařilo na pásce vybojovat druhé místo.

Vendula Kuntová v kategorii žen postoupila třetím nejlepším časem. V první rozjížďce se Vendula postavila proti favorizované Pavle Havlíkové, která vyhrála i závod Světového poháru v této nové disciplíně. Tuto rozjížďku k velkému překvapení Vendula s náskokem vyhrála. Ve finále však Pavla Havlíková lépe odstartovala a Vendule těsně vrátila porážku z rozjížďky. Vendula Kuntová tedy vybojovala skvělé druhé místo v tomto dílu Českého poháru horských kol.

Závodní víkend pokračoval v neděli na stejném místě 2. závodem Českého poháru horských kol. Povodňový déšť celou noc chystal závodníkům překvapení, a tak byla trať pokrytá vrstvou bláta snad hlubší než v sobotu. V samotném závodě pak byli všichni pokryti blátem od hlavy až k patě a chvílemi to na trati vypadalo jak na mistrovství Keni. Závod byl i kvalitní prověrkou pro kola, technika v tomto blátě dostala pořádně zabrat.

Lukáš Kunt výborně odstartoval, v začátku závodu se pohyboval na třetím místě, pak ale měl v jednom z blátivých a rychlých sjezdů nepříjemný pád a musel ze závodu odstoupit. "Zlobilo mě řazení, tak jsem chtěl trochu sjet ve sjezdu, ale malinko jsem přehnal odraz na posledním skoku a byl z toho hlavan," řekl Lukáš po závodě.

Vašek Vomáčko se na startu připletl do hromadného pádu a vyrazil na trať mezi posledními, ale postupně se závodním polem propracoval dopředu až na výbornou 9. příčku v kategorii juniorů.

Vendula Kuntová, startující v kategorii ženy elite, do závodu výborně odstartovala. V nabité mezinárodní konkurenci se první třetinu závodu pohybovala na třetím místě. Pak se trochu projevilo tréninkové manko z posledních dnů (Vendula maturovala na jičínském Lepařově gymnáziu) a začala se propadat dozadu. V cíli z toho nakonec byla 11. pozice. "Jelo se mi dobře, jsem ráda, že jsem se tu první část udržela na špici. Bláto mi nevadí, mám ráda technické tratě," uvedla Vendula Kuntová v cíli.

Český pohár pokračuje dalším závodem již tuto sobotu v Kutné Hoře. (vv, km)

Foto: V. Vomáčko

foto

foto

foto

foto

foto

foto