Lukáš Kunt na olympiádě mládeže stříbrný

08. 07. 2013 Cyklistika « zpět

Jičín - Pod záštitou Zlínského kraje se koncem června konaly Hry VI. letní olympiády dětí a mládeže.

Olympiáda dětí a mládeže České republiky je republiková soutěž krajských reprezentací v kategoriích mladších a starších žáků a žákyň, dorostenců a dorostenek, kadetů a kadetek. Svým charakterem navozuje atmosféru opravdových olympijských her. Mladí účastníci tak nejsou ochuzeni o zapálení olympijského ohně, slavnostní ceremoniály, soužití v olympijské vesnici nebo složení olympijské přísahy.

Součástí reprezentace Královéhradeckého kraje byl i jičínský cyklista Lukáš Kunt. První závodní den byl v MTB XC tím, kdo určoval tempo závodu. V posledním sjezdu ale zvolil malinko pomalejší stopu a přišel tak o vedení v závodě a získal stříbrnou olympijskou medaili. "Dneska se mi jelo naprosto perfektně, nohy byly super, jen škoda té drobnosti v závěru, ale vítěz Matěj Průdek je v sjezdech excelentní. Se stříbrem jsem moc spokojený," řekl Lukáš v cíli svého prvního závodu.

Co se povedlo v prvním závodě, nepovedlo se v druhé Lukášově disciplíně - MTB sprintu. Tato disciplína sestává z rozjížděk po 4 závodnících, kdy jeden až dva první závodníci postupují dále. V rozjížďce Lukáš naprosto s přehledem dojel první. V druhé své rozjížďce, ze které už postupoval jen 1 závodník, Lukáš skvěle odstartoval, zbavil se i vítěze prvního závodu Matěje Průdka, ale v poslední zatáčce před cílovou rovinkou závodník jedoucí před ním spadl a Lukáš se bohužel zamotal do tohoto pádu. Nakonec z toho byl postup pouze do malého finále. V něm Lukáš opět nenechal nikoho na pochybách, že je nejlepším sprinterem, a stylem start cíl malé finále s přehledem vyhrál. "Bohužel tomu pádu se nedalo vyhnout, měl jsem větší rychlost a chystal se na spurt do cíle a pád v tomto místě jsem fakt nečekal. Škoda, protože na této trati jsem si věřil na vítězství," řekl v cíli Lukáš.

Nakonec ještě přidal 10. místo ve čtvrtečním silničním kritériu. (mk)