Kuntová získala na mistrovství republiky hned tři medaile

23. 07. 2013 Cyklistika « zpět

Jičín - Velkého úspěchu ve své sportovní kariéře dosáhla o uplynulém víkendu jičínská bikerka Vendula Kuntová, závodící v barvách kolínské stáje REMERX MERIDA TEAM. Na mistrovství republiky se jako jedna z mála závodnic postavila na start všech tří závodů a vždy velice úspěšně.

Jako první byly na pořadu mistrovství štafety, kdy jel vždy jeden z kategorie junior, ženy elite a muži elite. Každý jel jeden okruh dlouhý 3800 m a již dopředu byl jasný favorit závodu. Na start se postavila štafeta složená z továrního teamu Spezialized ve složení junior Jan Rajchart, Tereza Huříková a olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý. Jičínskou Vendulu Kuntovou doplnili junior Ondra Dudek a Filip Eberl. "Letos je tady nevídaná konkurence, jede Jára Kulhavý, Tereza Huříková a silná je i štafeta Kooperativy s Pavlou Havlíkovou. Budu rád, když zabojujeme o stupně vítězů," řekl před startem manažer teamu Jan Slavíček.

Na prvním úseku jeli junioři a Ondra Dudek předával jako pátý se ztrátou 22 s na první štafetu. Na druhém úseku jedoucí Vendula Kuntová však doslova prolétla tratí a předjížděla jednu soupeřku za druhou a dotáhla se až na na prvním místě jedoucí Pavlu Havlíkovou. Na předávce se pak Filip Eberl dostal na první místo a skoro celý okruh si tuto pozici držel. To by však nesměl jet poslední úsek nejlepší biker londýnské olympiády. Kousek před cílem se Jarda Kulhavý dostal na první místo a štafeta Spezialized zvítězila. Team REMERX MERIDA obsadil druhou příčku, a Vendula se tak mohla radovat z první stříbrné medaile. "Jsem moc ráda za medaili, ale ještě víc mě potěšil můj výkon, vypadá to, že se opravdu podařilo vyladit formu moc dobře," řekla Vendula v cíli závodu. Vendula měla ze všech žen nejlepší čas, naši nejlepší bikerku Terezu Huříkovou porazila o půl minuty!

V sobotu se jela nová disciplína, a to sprint eliminátor. I tady Vendula opět ukázala, že je připravená velice dobře. V kvalifikaci jela nejlepší čas a i přes spadlý řetěz v poslední klopené zatáčce a následný běh do cíle dokázala postoupit jako třetí. Postup do finále byl formalitou a ve finále Vendula narazila na naši nejlepší ženu v této kategorii Pavlu Havlíkovou z domácího týmu KC KOOPERATIVA. Ač si Vendula počínala statečně a na Pavlu útočila hned několikrát, zkušená závodnice využila lepšího místa na startu a Vendulu před sebe nepustila. Pro devatenáctiletou Vendulu Kuntovou to bylo již druhé stříbro na tomto mistrovství.

Už před nedělním startem olympijské disciplíny XCO se Vendula nechala slyšet, že další stříbro již nechce. Čekal ji však velice těžký úkol, na startu byla kompletní česká špička, v čele s letos neporaženou Karlou Štěpánovou (KONA CYCLING POINT) a Bárou Machulkovou (4EVER BULIS). Kategorie ženy U23 (děvčata ročník 1991-1994) startovala odděleně, minutu po kategorii ženy. "Je to velká škoda, že nás nepustí společně, bylo by to zajímavé srovnání," řekla na startu Vendula. Vendy Kuntová, jak ji pojmenoval zdejší speaker, vjížděla do terénu v první skupině závodnic. Hned v prvním sjezdu však začala svoji spanilou jízdu. Následovala technická pasáž a dlouhý výjezd sjezdovky. Tam se Vendula dostala na první místo před favorizovanou Karlu Štěpánovou a Báru Machulkovou. Chvíli jela děvčata ve třech, ale na konci dalšího kopce Vendula nastoupila a na její nástup již soupeřky nenašly odpověď. Postupně zvyšovala svůj náskok a jako bonus předjížděla o minutu před ní startující ženy. První dvě kola z celkových pěti zajela nejrychleji ze všech žen. Pak již s přehledem kontrolovala svůj náskok a dojela si pro mistrovský titul v kategorii ženy U23. "I když to vypadalo jednoduše, byl závod opravdu náročný. Na vršku toho druhého kopce jsem trošku zrychlila, abych jela do technické pasáže první, a pod kopcem za mnou holky nebyly, tak jsem pokračovala dál. Za titul jsem opravdu ráda, stříbra už mám dost. Teď mě čeká příští víkend Světový pohár v Andoře," řekla Vendula v cíli vítězného závodu. Vendula se také stala závodníkem s největším počtem medailí, nikdo jiný ve všech disciplínách na medaili nedosáhl.

Mistrovství republiky také absolvoval jičínský biker Lukáš Kunt, bratr Venduly (REMERX MERIDA TEAM). (mk)