Vašek Vomáčko závodil na Světovém poháru ve Francii

06. 08. 2013 Cyklistika « zpět

Jičín - Cyklista Vašek Vomáčko sbíral o minulém víkendu zkušenosti na etapovém silničním závodu Trophée Centre Morbihan ve francouzské Bretani. Závod byl zařazen do Světového poháru juniorů a zúčastnilo se ho 20 šestičlenných národních týmů.

Vedle tradičních účastníků z Nizozemska, Francie, Belgie, Německa a Polska se zúčastnili i závodníci USA, Kanady, JAR, Alžírska a mnoha dalších zemí. V sobotu čekala na mladé borce etapa dlouhá 107 km, na neděli byla připravena časovka 7,5 km a odpolední závod na 97 km.

I přes opakovanou snahu dostat se do úniku dojel Vašek v sobotu v největší skupině se ztrátou 7 minut na 72. místě. Závod byl těžký a 27 závodníků jej nedokončilo. Nedělní časovku Vašek absolvoval na totožném kole jako silniční závod, časovkářské speciály se totiž do auta české reprezentace nevešly. I přes tento hendikep Vašek ztratil pouze 1:09 na vítěze a dojel 63. V poslední etapě Vašek projel cílem na 47. místě v hlavním poli a jako jediný z šestice českých reprezentantů celý etapový závod dokončil. Ve výsledkové listině figuruje na celkovém 57. místě.

I když tyto výsledky na první pohled nepůsobí dojmem výrazného úspěchu, tak je potřeba si uvědomit, že se tento mladý jičínský cyklista aktivně pohybuje v závodní cyklistice pouze tři roky a za tu dobu udělal výrazný krok dopředu. Podobné závody jako Trophée Centre Morbihan přinášejí obrovské zkušenosti, které se nedají získat na žádných jiných závodech.

Dalším závodem bude mezinárodní etapák Regionem Orlicka, který se jede o tomto víkendu v okolí Lanškrouna. Tohoto klání se zúčastní i Vaškův týmový kolega z Remerx-Merida Team Kolín, nadějný kadet Lukáš Kunt. (vv)