Na mezinárodním etapovém závodě Lukáš Kunt vynikající

12. 08. 2013 Cyklistika « zpět

Jičín - V tradiční baště cyklistiky, Lanškrouně, se jel o uplynulém víkendu již 27. ročník mezinárodního etapového závodu Regionem Orlicka 2013. Závod čítá celkem 4 etapy o celkové délce 262 km. Závod je vypsán pro kategorii juniorů a můžou startovat i nejlepší kadeti. Letos se na start postavilo 146 závodníků ze 7 zemí, nechyběly reprezentace Německa, Rakouska, Polska, Slovenska a Maďarska.

Náš region reprezentovali junior Václav Vomáčko a kadet Lukáš Kunt (oba hájí barvy REMERX MERIDA TEAM Kolín). V první páteční etapě dojeli oba reprezentanti v hlavním poli. V závěrečném sjezdu však byl Vašek bohužel sražen a po mnoha kotrmelcích skončil potlučený v příkopě. Lukáš dokončil etapu na 35. místě, Vašek dojel potlučený o malinko déle, ale vzhledem k pádu v neutrální zóně před cílem dostal stejný čas jako Lukáš v první skupině.

V sobotu ráno se jela časovka na 10 km a odpoledne závod na 80 km. V ranní časovce všechny naprosto překvapil Lukáš Kunt, který jako jeden z mladších účastníků závodu své o dva roky starší soupeře doslova předlétl a v čase 12:47 na distanci 10,2 km zajel 11. místo. Pro zajímavost je to průměrná rychlost téměř 48 km/h. Vašek Vomáčko dojel v časovce 41. a po této etapě ze závodu pro zranění z pádu odstoupil.

V odpolední královské etapě s 5 vrchařskými prémiemi se Lukáš Kunt opět ukázal jako excelentní vrchař, když se celou dobu držel v první skupině, která se postupně "scvrkla" na 15 závodníků, a po této etapě byl na průběžném 8. místě v celkovém hodnocení.

V neděli se jela poslední etapa dlouhá 90 km. Opět na ní byly 4 vrchařské prémie a celý peloton se postupně rozdrobil na malé skupinky. Do cíle dojela jako první 5členná skupina, které se podařil únik v závěru etapy. Lukáš dojel v hlavním poli a v cíli to nakonec dalo na vynikající 11. místo v celkovém pořadí s juniory, kategorii kadetů Lukáš naprosto s přehledem vyhrál. (mk)