Kratší trať půlmaratonu vyhrál Pačák Jirka Šorm

24. 09. 2013 Cyklistika « zpět

Nová Paka - V týdnu před i v sobotu, kdy se jel packý Be.Maniax MTB 1/2 maraton, počasí cyklistům nepřálo. Přesto ale na 9. ročník závodu vyrazilo téměř 150 odhodlaných bikerů, na které čekaly tratě dlouhé 51 a 34 kilometrů.

Zvláště delší trať s převýšením 1395 m dala závodníkům značně zabrat. Brzy se do vedení probojoval Michal Malík z KC Kooperativa, který do konce závodu ujel druhému v cíli, loňskému vítězi Pačákovi Tomáši Vagenknechtovi, jezdícímu za BAKAKO, o více než dvě minuty. Vagenknecht pak na třetího Martina Huška najel další čtyři minuty. O několik vteřin za ním přijel Jakub Rydval z KC Kooperativa. Další cyklisté již přijížděli s větším zpožděním. Rozdíl mezi prvním Malíkem a desátým Roubalem byl již sedmnáct minut. Letos byly ještě horší podmínky než loni, a tak čas vítěze byl o čtyři minuty horší, než loňský vítězný čas Tomáše Vagenknechta.

Po loňském vítězství šestnáctiletého Jiřího Šorma na trati 34 km nebyla jeho letošní výrazná výhra, když nechal za sebou o tři minuty druhého Zdeňka Morávka, žádným překvapením. Lze říci, že toto vítězství velmi talentovaného cyklisty, který patří ve své kategorii k nejlepším v Česku a jehož hlavní doménou jsou spíše silniční závody, se čekalo. O jeho výkonnostním růstu svědčí i to, že v daleko horších letošních podmínkách zlepšil svůj loňský čas o dvě sekundy. První dva bajkeři zároveň obsadili stejná umístění v kategorii juniorů.

Ženy se letos jednapadesátky zalekly a na start této trasy se postavily pouze tři. Z nich byla daleko nejlepší Romana Ježková z Jilmu Jilemnice v čase 3:23:26,16, která za sebou nechala o půl hodiny druhou Helenu Koudelkovou (3:53:25,84). Třetí skončila Aneta Khýrová v čase 4:09:37,76.

Mezi startem a příjezdem bikerů ze čtyřiatřicítky dali pořadatelé příležitost žactvu. Šestnáct cyklistických nadějí si to rozdalo na tratích 1200 m a 2400 metrů. Ve starších žácích byl nejlepší Jaroslav Vopršal, v mladších žácích Radim Zeman. V žákyních projela první cílem Aneta Staňková.

Hlavní organizátorka tohoto bajkového závodu Šárka Haklová se nad sobotním závodem zamyslela: "Počasí našemu závodu letos opravdu moc nepřálo, ačkoli meteorologové slibovali babí léto. Týden před závodem každý den pršelo, takže trať byla značně rozbahněná. S napětím jsme poslouchali předpovědi počasí na sobotu, sledovali radary. Ráno nás nemile zaskočil nepříjemný déšť. O to více nás překvapilo značné množství příchozích závodníků a 16 dětí na startu, kteří se počasím nedali odradit. Dále máme radost z účasti Pačáků při závodě, kdy dříve za Paku jezdilo více méně jenom BAKAKO Nová Paka, tak po devíti letech už začínají přicházet i jednotlivci a trať závodu se jim líbí. Pořádání takové akce, které se již potřetí za sebou zúčastnilo okolo 150 lidí a 20 dětí, má určitě smysl. Mnoho závodníků se pravidelně vrací a každý rok se k nim přidávají noví. To nás vždy motivuje a dodává tolik potřebnou energii k uspořádání dalšího ročníku. Závod je poměrně pořadatelsky náročný, potřebujeme na hlídky během závodu okolo šedesáti dobrovolníků. Letos nám z pořadatelského týmu vypadlo asi 10 lidí, přesto jsme nejdůležitější místa na trati zabezpečili, i když někteří z diváků měli drobné připomínky, ze kterých si vždy bereme ponaučení do dalšího závodu a snažíme se vzniklé chyby neustále odstraňovat. Za těch devět let jsme již sehraný tým a těšíme se na jubilejní 10. ročník, který odstartuje v sobotu 20. září 2014. Velký dík patří všem pořadatelům, ale také sponzorům, z nichž největší je město Nová Paka." (bas)

Výsledky - 51 km (převýšení 1395 m): 1. Michal Malík (KC Kooperativa SG) 2:13:40,82, 2. Tomáš Vagenknecht (BAKAKO Nová Paka) 2:15:56,96, 3. Martin Hušek (Big Shock team) 2:19:43,36, 4. Jakub Rydval (KC Kooperativa SG Jablonec) 2:19:52,60, 5. Martin Kohl (Be.Maniax) 2:21:52,6.

34 km (převýšení 960 m) - muži: 1. (1. v kat. juniorů) Jiří Šorm (Carla-Kupkolo) 1:28:38,94, 2. (2. v kat. juniorů) Zdeněk Morávek (Alltraining Lawi) 1:31:35,65, 3. Martin Lepka (YELLOW HOUSE Racing) 1:32:12:40, 4. Jan Vetterle (Apache Loko Trutnov) 1:35:36,42, 5. František Vagenknecht (BAKAKO Nová Paka) 1:36:05,16. Kompletní výsledky na www.velocipedklub.cz.