Vomáčko celkovým vítězem ČP juniorů v silniční cyklistice

01. 10. 2013 Cyklistika foto: 4 « zpět

Jičín - Jičínský cyklista, člen Remerx-Merida Team Kolín, student třetího ročníku Lepařova gymnázia Vašek Vomáčko si udržel průběžné vedení Českého poháru juniorů v silniční cyklistice a celý seriál 22 závodů vyhrál.

Vašek si dokázal udržet vyrovnanou formu po celou sezonu a dosahoval skvělých výsledků jak v časovkách, kritériích, tak i v hromadných závodech. Dvakrát dosáhl mety nejvyšší, když vyhrál hromadný závod ve Strmilově a kritérium v Jablonci nad Nisou. Druhou příčku vybojoval v MČR v časovce do vrchu v Dobříši a v hromadném závodě v Dobrovici. Třetí místo obsadil v časovce i v hromadném závodě na pražském Strahově a také na kritériu v Plzni.

Vašek celkově získal 555 bodů a před druhým v celkovém pořadí, Luďkem Helisem z SKC Tufo Prostějov, má náskok 99 bodů. Na třetím místě skončil Michal Kohout z Dukly Praha se 432 body.

Zajímavostí určitě je, že Vašek sezonu začal na horských kolech s ambicemi probojovat se do juniorské reprezentace cross-country. Ovšem série náhod ho přivedla k silniční cyklistice, kterou předtím jezdil pouze doplňkově. Po několika silničních závodech se dostal na horní příčky průběžného hodnocení poháru a naskytla se možnost vyrazit s reprezentací na etapový závod světové série juniorů do Lucemburska. A tak silniční cyklistika postupně dostávala přednost. Nakonec se Vašek napevno zabydlel v české juniorské reprezentaci a absolvoval etapové závody v Lucembursku, Bretani, Toskánsku a také ME v Olomouci. Nejvýraznějším výsledkem bylo pěkné 23. místo ve spurtu v druhé etapě silně obsazeného Giro della Lunigiana v Toskánsku. (vv)

Foto: V. Vomáčko

foto

foto

foto

foto