Na Žacléřské sedmdesátce Karban, Cogan a Kordík výborní

08. 10. 2013 Cyklistika « zpět

Žacléř - Poslední zářijovou sobotu se v Žacléři sešli bajkeři k závodu tříčlenných hlídek, aby si porovnali svoji výkonnost v časovce družstev na 70 km.

Trojice startovaly v půlminutových intervalech a cyklisté měli před sebou nejprve padesátikilometrový okruh směrem do Krkonoš se čtyřmi dlouhými stoupáními. Druhý dvacetikilometrový okruh byl již víceméně rovinatý.

Při tomto závodě velice záleží na dobré spolupráci jednotlivých bajkerů v družstvu. Cyklisté musí přizpůsobit své schopnosti zbývajícím dvěma, ať se již jedná o rychlost začátku, stoupání, sjíždění, nebo závěru, a sladit svoji jízdu ve prospěch družstva. Výhodou je, že člen hlídky, který je v určitou dobu na tom fyzicky nejlépe, může ostatní dva mít v háku a táhnout je.

Tohoto nezvyklého závodu se zúčastnil i tým Nové Paky, který loni skončil na šestém místě, a dle jednoho z trojice a reprezentačního triatlonisty Rudy Cogana měl tým letos ambice toto umístění vylepšit. Spolu s Coganem jeli dva další výborní cyklisté: hořický profesionální hasič, který nedávno získal stříbrnou medaili v celorepublikové hasičské soutěži TFA, Štěpán Karban a jičínský bajker Petr Kordík.

Od začátku jel tým Nové Paky vysokým tempem na hranici možného. Štěpán Karban, jako jasný lídr, v prvních dvou kopcích dokonce tlačil Rudolfa Cogana.

"Velkým impulzem pro naše družstvo byl okamžik, kdy nás na pětadvacátém kilometru dojelo družstvo SKI Paudera, které startovalo 3:30 min. za námi. Naše trojice se s nimi vytáhla do posledních dvou těžkých kopců, ale bohužel jsme se jich neudrželi. V té chvíli jsme mysleli, že je závod ztracen, když nás, podle našeho názoru, dojelo takové průměrné družstvo. Nakonec jsme ale zjistili, že toto družstvo vyhrálo celý závod," uvedl Cogan.

Packé družstvo potom na závěrečných rovinách drželo vysoké tempo. V posledních menších stoupáních docházela energie všem členům týmu a cyklisté museli sáhnout na poslední rezervy. V cíli z toho bylo nakonec třetí místo bez rozdílu kategorií, zatímco v seniorské kategorii, která byla určena pro závodníky s věkovým průměrem nad 40 let, se packé družstvo radovalo ze druhého místa. Zatímco první dva týmy bez rozdílu kategorií časově odskočily, za packým družstvem to již bylo našlapáno v minutách. "S umístěním jsme velice spokojeni, vydali jsme ze sebe vše a podali jsme tak velice profesionální výkon," zhodnotil umístění a výkon Cogan. (bas)

Výsledky Žacléřské sedmdesátky (zúčastnilo se 45 hlídek): 1. SKI Paudera (Vladimír Paudera, Jan Novota, Václav Šafránek) 2:56:02,2, 2. (1. v kat. do 40 let) Baník Meziboří (Jan Fišnar, Ladislav Rygl, Jan Matějů) 2:56:38,7, 3. (2. v kat. nad 40 let) Nová Paka (Petr Kordík, Rudolf Cogan, Štěpán Karban) 3:04:17,5.