Silvestrovský šachový turnaj v Lužanech

05. 01. 2014 Šachy « zpět

Lužany - Počasí před koncem roku skoro volalo k práci na zahrádce. Teplota nad nulou, po sněhu ani památky. V Lužanech se přesto chystal Silvestrovský šachový turnaj, už 36. ročník.

Poslední den roku 2013 se do rána přece jen ochladilo a připomínalo to zimu. Do Lužan se dá přijet na silvestra i ve všední den nejspolehlivěji vlastním autem. Silnice byly sjízdné, a tak na tradiční zakončení šachového roku v Lužanech přijelo celkem 95 hráčů ze všech koutů Královéhradeckého kraje. Hráči však přijeli i z Pardubic, Středočeského kraje, a dokonce i z Brna.

Přijelo hodně starých známých. Jedenáctinásobný vítěz, jičínský Jarda Fiala, obhájce loňského vítězství a účastník předvánočního mistrovství republiky v blesku, letos poprvé mezi dospělými Tomáš Kraus, jeho kolega z Hořic Jakub Šafařík, dvacátý třetí z předvánočního MČR, a dvanáctá v kategorii žen Nataša Richterová z ŠK Loko Brno. Konkurence tedy slušná, 14 hráčů s ELO nad 2000, průměrné ELO prvních 30 hráčů bylo 2003 a ještě padesátý hráč startovního pole měl ELO 1723.

V devět hodin si poprvé soupeři nad 47 šachovnicemi podali ruce a spustili hodiny. Hrálo se švýcarským systémem dvakrát 15 minut. Blesková partie, hodiny sice ženou hráče k rychlému rozhodování, ale boj dvou královských družin na šachovnici je nesmlouvavý. První kolo ve "švýcaru" nebývá příliš zajímavé, výkonnostní rozdíl soupeřů je velký, a tak překvapivých výsledků bylo málo. V druhém kole zaváhal jeden z favoritů, Martin Duczynski z Jičína, prohrál s Jindráskem z Kostelce n/O. Ve třetím kole se spolu utkali dva nadějní šestnáctiletí hráči Vojta Kykal z Lázní Bělohradu a Jan Macháň z pardubického oddílu Polabiny 2222. Rozešli se smírně, to ještě ani jeden z nich netušil, že jim ta druhá půlka bodu bude v závěrečném hodnocení chybět. Ve čtvrtém kole si bod rozdělili na první šachovnici Jakub Šafařík s Tomášem Krausem, na druhé šachovnici se smírně rozešli Petr Tázlar z Hořic a Nataša Richterová. Macháň znovu zaváhal a prohrál s Martinem Šedivým z Nového Bydžova.

Páté kolo rozhodovalo o tom, kdo bude po dopolední části v čele. Šedivý se rozdělil o bod s Janem Mrověcem z Hronova a na druhé šachovnici se spolu utkala dvě velká jména lužanského turnaje Fiala a Kraus. Z napínavého souboje vyšel jako vítěz Tomáš. Po pátém kole tak v čele turnaje byli Šedivý, Mrověc, Kraus, Šafařík a Vojta Kykal, všichni se 4,5 body. Další šestice pronásledovatelů ztrácela na čelo půl bodu. Žádný rozhodující náskok. Jestli jsou body v dopoledních kolech důležité, pak o těch čtyřech odpoledních závěrečných to platí dvojnásob. Přidělovaní soupeři jsou totiž čím dál silnější a každá prohra znamená většinou propad o několik míst dozadu, a možnost k nápravě už většinou není.

V šestém kole po půlhodinové přestávce k občerstvení Kraus porazil Šedivého, V. Kykal zvítězil nad Mrověcem a Šafařík remizoval s Fialou. V čele si udrželi půlbodový náskok Kraus s V. Kykalem před čtveřicí Duczynski, Šafařík, Postupa z Lysé n/L a Richterová. V sedmém kole Kraus zvítězil nad Kykalem, Šafařík prohrál s Duczynským a Richterová porazila Postupu. Dopředu se posouvali Fiala, Macháň, Mrověc a Tázlar.

Do předposledního kola tak nastupuje s 6,5 body Kraus už na čele sám před Duczynským a Richterovou s 6 body, dalších pět pronásledovatelů Kykal, Mrověc, Tázlar, Fiala a Macháň mělo ještě o půl bodu méně. Na první šachovnici Kraus nedal šanci Duczynskému, Macháň se posunul dopředu přes Richterovou a Fiala porazil Kykala. Dopředu se posouval i Ivo Peroutka z Broumova, který porazil Postupu.

Před posledním kolem má Kraus samostatné jednobodové vedení před dvojicí Fiala a Macháň. Zdá se, že je rozhodnuto. Fiala nezaváhal a vítězstvím nad Tázlarem si pojistil místo na stupni vítězů. Jaké to ale bude, to se rozhodovalo v zápase Kraus - Macháň. Nečekané se stalo a Kraus v poslední partii prohrál. Na dalších šachovnicích Duczynski nebral ohledy na to, že soupeřka je žena, a porazil Richterovou, Šafařík zvítězil nad Mrověcem, Peroutka pokračoval ve vítězném tažení a porazil Bielavského z hradeckého Ortexu a Kykal se vecpal do první desítky vítězstvím nad Suchardou taktéž z Ortexu.

První tři tedy mají shodně 7,5 bodu a o vítězství rozhoduje až druhé pomocné kritérium. První Tomáš Kraus z Jičína, druhý Jan Macháň z Polabiny 2222 a třetí Jaroslav Fiala z Jičína. Čtvrtý skončil Martin Duczynski z Jičína, pátý Ivo Peroutka z Broumova a šestý Jakub Šafařík z Hořic, všichni 7 bodů. Sedmé místo obsadil Jakub Šedivý z N. Bydžova a osmé Vojtěch Kykal z Lázní Bělohradu, oba 6,5 b. První desítku pak uzavřel Pavel Postupa na devátém a Petr Tázlar na desátém místě, oba 6 bodů. Nejlepší žena Nataša Richterová z Loko Brno obsadila se 6 body třinácté místo.

Jak důležité jsou body ze závěrečných kol, ukazuje postup Macháně z 39. místa po čtvrtém kole až téměř na vrchol. Ivo Peroutka se vítěznou šestibodovou šňůrou posunul z 62. místa až do první pětice.

Nejen na prvních šachovnicích se urputně bojovalo o body, za každé vítězství se rozdávali sloni - lužanská specialita -, poukázka na občerstvení k doplnění kalorií i tekutin. Vítěz si tak mohl vyzvednout výhru hned po partii.

U šachů nerozhoduje příliš věk, nejstarším hráčem byl Jaroslav Sládek z Jičína (86 let) na 81. místě, nejmladším hráčem byl Jáchym Janouch (9 let) na 80. místě. Při pohledu do startovní listiny je vidět, že vedle těch, co už více pamatují, přibývá mladých hráčů, kteří mají šachovou sportovní dráhu před sebou, a určitě o nich ještě uslyšíme. I vítěz turnaje Tomáš Kraus do Lužan jezdil ještě v době, kdy sotva dosáhl na šachovnici.

Z domácích hráčů Tomáš Málek obsadil pěkné 31. místo, Jiří Horáček byl šedesátý, Josef Splítek sedmdesátý šestý a Petr Bičiště sedmdesátý sedmý.

Celkem bylo odehráno 423 partií a rozdáno 361 slonů. Největší počet nerozhodných partií - čtyři - mělo celkem 6 hráčů. Každý z hráčů zakusil alespoň jednou, jak chutná porážka.

Vyhlášení výsledků, rozdání cen, poděkování sponzorům i popřání do nového roku se stihlo podle plánu. Poslední šachový turnaj v roce 2013 skončil, a tak mohly začít přípravy na večerní veselici. Ladislav Mach